24 / 04 / 2024

1991 yılında İstinye'de emlak fiyatları fırlamış!

1991 yılında İstinye'de emlak fiyatları fırlamış!

1991 yılında İstinye Tersanesi'nin kaldırılmasıyla birlikte emlak fiyatları astronomik ölçüde fırlamış. Tarihi tersanenin kalkmasıyla İstinye, Boğaziçi'nin en kıymetli yerlerinden olmuş ve arsaların metrekare fiyatları yüzde yüz artmış.



1991 yılında İstinye de emlak fiyatları fırlamış!


Tersane kalkar kalkmaz fiyatlar da kat kat ayaklandı


İstinye 'altın' buldu


İstinye'de 80 yıllık tersanenin kalkmasıyla birlikte emlak fiyatları da fırladı. Emlakçılar öngörünümde metrekare fiyatlarının 2 milyondan 4 milyona çıktığını, bazı vatandaşların da boş arazi almak için seferber olduğunu belirttiler.


Ferit FARSAKOĞLU


   İSTİNYE'den tersanenin kaldırılması çevrecilerden çok emlak sahiplerinin işine yaradı. Bölgenin imar planında turizm konaklama alanı olarak belirtilmiş olması ve tersane kirliliğinin de bölgeden uzaklaştırması, fiyatların astronomik ölçüde fırlamasına neden oldu.


1991 yılında İstinye de emlak fiyatları fırlamış!


   SİT alanı olan bölgede yapılaşma yasağı bulunması, mevcut binaların fiyatlarının fırlamasının bir başka etkeni olarak gösterildi. İstinye'nin aniden Boğaz'ın en kıymetli yerlerinden biri olduğunu belirten emlakçılar, dört-beş ay önce 1 milyar liraya satılan villalar bugün 2.5 milyar lira istendiğini söylediler. Fiyatların aniden artış göstermesi, bazı emlak sahiplerinin ''bekle-gör'' politikası izmelemesine yol açtı.

    Tersanenin varlığının, Boğaz'ın başka bölgelerine göre, İstinye'de emlak fiyatlarının düşük kalmasına neden olduğunu belirten emlakçı Sadık Sarıoğlu, bu durumun aniden değişmeye başladığını belirtti. Sarıoğlu, özellikle tamire gelen gemilerin pasını almak için yapılan kum raspasının (gemiye tazyikli kum püskürtülmesi işlemi) çevreyi kirlettiğini, bu nedenle birçok mal sahibinin evini satarak İstinye'yi terk ettiğini söyledi. Bunun geçmişte fiyatların düşük kalmasına neden olduğunu belirten Sarıoğlu, İstinye'nin artık Boğaz'ın en değerli bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Emlakçı Sadık Sarıoğlu, şöyle devam etti:


FİYATLAR JET GİBİ


   ''Tersanenin gitmesiyle İstinye temizlendi. Dünden beri bazı vatandaşlar arsa aramaya başladılar. Eskiden denizi kısmen gören dairelere 400 milyon, denize hakim olanlar ise en az 600 milyon lira isteniyordu. Şimdi bu fiyatlar en az bir misli katladı. Boğaz'ın öngörünüm bölgesinde olduğu için imar izni de yok. Mal sahipleri, imar durumu olmayan arsaların metrekaresine en az 1.5 milyon lira istiyor. İstinye birden çok değer kazandı.   

   Ben doğma büyüme İstinyeliyim. Belki ben bile bu fiyat artışlarına dayanamayıp, burayı terk etmek zorunda kalırım.''

   Emlakçılar İstinye'de boş arsaların Şehit Halil İbrahim Caddesi'nde bulunduğunu, ancak buraların aynı zamanda SİT alanı olduğunu, bu nedenle de yapılaşma yasağı bulunduğunu belirttiler. Bu caddede belediyenin belirlemiş olduğu Emlak Vergisi değeri metrekarede 650 bin lira. Ancak mal sahipleri şimdiden metrekareye 1.5-2 milyon lira istiyorlar.


(1991 yılında Reşat Altın 356.517 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 28 Ağustos 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön