19 / 04 / 2024

1991 yılında Ortaköy Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!

1991 yılında Ortaköy Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!

1991 yılında Ortaköy yeni bir yüze kavuşacakmış. Turizm Bakanlığı'ndan alınan teşvikle ''Ortaköy Meydanı Projesi'' ihale çıkacakmış. Ortaköy Meydanı ve kıyıları, Kabataş Lisesi'nden Boğaziçi Köprüsü'nün ayağına kadar uzatılacakmış.



1991 yılında Ortaköy Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!


Son günlerin gözde beldesi Ortaköy yeni bir yüze kavuşacak. Ortaköy'ün tarihi meydanı genişletilecek ve Boğaz Köprüsü ayağına kadar uzatılacak. Bu arada eski doku tüm özellikleriyle korunacak. Binaların büyük bölümü restore edilecek, deniz kıyısındaki lokantalar da salaş görünümlerinden kurtarılacak. Yeni proje ile Ortaköy'de büyük bir ada yepyeni bir görünüm kazanacak. (üstte). Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay (yanda), proje üzerinde çalışırken, bazı sokakların da yeniden düzenleneceğini söyledi.


Ortaköy'e yeni proje


Atay'dan atak


Ortaköy Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi için Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'ndan 3.5 milyar liralık teşvik alındı. Tarihi doku korunarak meydan trafiğe kapatılacak.


1991 yılında Ortaköy Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!


Emin DEMİRCİOĞLU


   TURİZM ve Tanıtma Bakanlığı'ndan 3.5 milyar liralık teşvikle desteklenen ''Ortaköy Meydanı Projesi'' ihaleye çıkıyor.

   Ortaköy Meydanı'nın düzenlenmesi konusu önce bir anketle gündeme geldi. Ortaköylülerin yüzde 85'i buna ''evet'' deyince proje çalışmaları başlatıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, proje için Turizm Bakanlığı'nca verilen 3.5 milyar liralık teşvik kredisinin 1990 yılına ait ilk diliminin belediyenin banka hesabına geçtiğini, bu yıla ait ikinci kredi diliminin de çok yakında açılacak ihaleden sonraki çalışma ve harcamalara göre verileceğini söyledi.

   Bakanlığın ''SİT alanı'' ilan ettiği Ortaköy Meydanı ve kıyılarının Kabataş Lisesi'nden Boğaz Köprüsü'nün ayağına kadar uzatılacağını belirten Atay şöyle konuştu:

   ''Meydanın tarihi dokusu korunurken, binaların tarihi karakterlerinin de korunarak sağlıklı hale getirilmesi, projenin can damarını oluşturuyor. Kırmızı tuğla ve granit taşlarıyla meydanın zemin bütünlüğünü sağlayıp trafiğe kapatacağız. Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun tasdiklediği projeye göre, meydanın ortasına tarihi bir havuz yapılacak. Sadrazam İbrahim Paşa'nın yaptırdığı tarihi çeşme meydanın ortasına alınacak. Deniz kıyısındaki içkili restoran ve kahvehaneler salaş görünümlerinden kurtarılacak şekilde yeniden restore edilecek. Ortaköy Cami'nin önünde kurulan semt pazarı meydanın dışına kaydırılacak. Turizm Bakanlığı bütçesinden sağlanan teşvik kredisi yetmezse, gelir sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlenecek.''

   Ortaköy'deki el işi satıcıları ve kitapçılar için de yeni düzenleme yapılacak, standart kitapçı stantları hazırlanacak. Sokakların meydana bakan ön kısımları camdan kubbelerle kapatılacak.


(1991 yılında Reşat Altın 356.517 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 20 Şubat 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön