23 / 04 / 2024

1992 yılında bir metrekare iş merkezi 2.000 dolara satılıyormuş!

1992 yılında bir metrekare iş merkezi 2.000 dolara satılıyormuş!

1992 yılında en az 20 katlı 35 iş merkezi inşa ediliyormuş. Zincirlikuyu-Maslak ve Büyükdere Caddesi üzerinde yoğunlaşan iş merkezlerinin metrekaresi bin 400 dolar ile 2 bin dolar arasında satılıyormuş.



1992 yılında bir metrekare iş merkezi 2.000 dolara satılıyormuş!


Bir metrekare iş merkezi 2.000 dolar


İstanbul'da en az 20 katlı 35 iş merkezi inşa ediliyor. Buradan bir büro satın almak için metrekare başına 2 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor.


Füsun DEDEHAYIR


    İSTANBUL bir iş merkezi kenti haline geliyor. Halen yapımı süren ve tamamlanan iş merkezlerinin sayısı 35'in üzerine çıkıyor.

    Bu iş merkezlerinde bir büronun metrekare satış fiyatı 1.400 dolardan başlayıp 2 bin dolara kadar ulaşıyor. Kiraların da metrekaresi 10 dolardan başlayıp 20 dolara kadar çıkıyor.

    İstanbul'da iş merkezi yapımı 1988 yılından itibaren başladı. Bugün inşaatı tamamlanan iş merkezi satısı 13'e ulaştı. Bunun yanı sıra 6 iş merkezi bitmek üzere bulunuyor. 13 tane iş merkezinin inşaatı ise sürüyor. Ayrıca, 4 iş merkezinin de yapımı proje aşamasında bulunuyor.

    İş merkezleri özellikle Zincirlikuyu-Maslak arasında, Büyükdere Caddesi üzerinde yoğunlaşıyor. Buraların genellikle holdingler ile değişik yatırımcıların yaptığı görülüyor.

    TURYAP Genel Müdürü Remzi Karagözoğlu, holdinglerin iş merkezi yapma gerekçelerini şöyle açıklıyor:

    ''Türkiye bir birikimin sonucu bu noktaya geldi. Holdingler, içlerinde birden çok şirket olunca yönetim gereği bir araya gelmek zorunda kaldılar. Bu nedenle parası olan büyük kuruluşlar kendi binasını yapıyor. Bir de bu merkezlere talebin olduğunu gören yatırımcılar bu işe yöneliyor.'' 


    KİMLER OTURUYOR?- Bu iş merkezlerinde talep daha çok yabancı sermayeli şirketlerden geliyor. Bu şirketlerin ya doğrudan yabancı sermaye ile kurulduğu ya da yabancı sermaye bağlantısı olduğu belirleniyor. Türk şirketlerinin gerekirse kendi binalarını yaptıkları, pek az bir bölümünün bu merkezlerden yer satın aldığı ya da kiraladığı görülüyor. Türk şirketlerinin ilgi göstermemesinin nedeni ''özkaynak sıkıntısına'' bağlanıyor.


    KAÇ LİRA?- Yüksek teknoloji ile üretilen bu binalarda bir yer sahibi olmanın bedeli oldukça pahalıya oturuyor. Fiyatlar dolar bazında biçiliyor.

    İş merkezlerinde bir büro satın almak için metrekaresi 1.400 dolardan başlayıp 2 bin dolara kadar çıkan fiyatları göze almak gerekiyor. 

    Yine iş merkezlerinde bir büro kiralamak istendiğinde metrekare fiyatı 10 dolardan başlayıp 20 dolara kadar çıkabiliyor.

    Bu merkezlerin komple bina olarak satın alındığı da oluyor. Ama genellikle kat kat ya da büro olarak satın alınıyor. Satın almaya daha fazla talep olduğu, kiralamanın daha ağır gittiği saptanıyor.


HANGİ İŞ MERKEZİNDE FİYATLAR NE KADAR?


   İş merkezi                                            1 m2/dolar

YAPI KREDİ PLAZA          (satış)               2.000

YAPI KREDİ PLAZA          (kira)                      20

GOLDEN PLAZA                (satış)      1.800-2.000

GOLDEN PLAZA                (kira)                      18 

NORAMİN                           (satış)         600-2.000

NORAMİN                           (kira)                    5-15

ÖZSEZEN-MAYA-NOVA  (kira)                  18-33

ŞERBETÇİOĞLU                (kira)                  17-33


(1992 yılında 1 dolar 5.867 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 15 Şubat 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön