23 / 04 / 2024

1992 yılında Boğaziçi köylerindeki Hazine arazileri talan ediliyormuş!

1992 yılında Boğaziçi köylerindeki Hazine arazileri talan ediliyormuş!

1992 yılında arsa avcıları, Boğaz sırtlarındaki Hazine arazilerini kendi malları gibi pazarlıyormuş. Beykoz sınırları içindeki Hazine'ye ait yaklaşık 34 milyon metrekare arazi, seyyar emlakçılar tarafından talan ediliyormuş.



1992 yılında Boğaziçi köylerindeki Hazine arazileri talan ediliyormuş!


Bu nasıl fakir babası?


Kaçak gecekonduya 50 milyon istiyor. ''Fakiri ev sahibi yapıyorum'' diyor


Boğaz'dan sonra çevre köyler de Hazine arazileri kapış kapış gidiyor. Bir yetkili, 'Belediye'ye beş milyon veren gecekondu yapıyor' iddiasında...


Mücahit BÜBER - İSTANBUL


    HAZİNE arazisi avcıları şimdi de Boğaz sırtlarındaki köylere göz dikti. Milyonlarca metrekarelik Hazine arazisini kendi malı gibi pazarlayıp, gecekondu yapılmasına zemin hazırlayan mafya grupları Boğaz köylerinde adeta ''hükümranlık'' sürüyorlar.

    Beykoz sırtlarındaki Çavuşbaşı, Elmalı, Karlıtepe, Ortaçeşme ve Tokatköy'de devletin milyonlarca metrekarelik Hazine arazisi talan ediliyor.

    İstanbul'da pilot bölge ilan 


1992 yılında Boğaziçi köylerindeki Hazine arazileri talan ediliyormuş!


edilen Küçükarmutlu ve Sultanbeyli'den sonra rotalarını Ümraniye'ye sınır olan Beykoz'a çeviren Hazine arazisi avcıları, şimdi Boğaz köylerinde yerel ve merkezi yönetimin sessizliğini ''gizli onay'' kabul ederek cirit atıyorlar.

    Beykoz sırtlarındaki Çavuşbaşı Köyü'nde şu sıralar Hazine arazilerinin pazarlığı dorukta. Adının açıklanmaması koşuluyla görüşmeyi kabul eden ve kendisini fakir babası(!) olarak tanıtan seyyar emlakçı A. T. ''Ben mafyadan değilim. Fakiri ev sahibi yapıyoruz. Her vatandaşın Hazine arazisinden yararlanması mümkün. Ama ben daha önce milyonlarca para yatırarak sahiplendiğim arazimi satıyorum. Birkaç tane de gecekondum var. Biz devletin arsasını talan etmiyoruz, değerlendiriyoruz'' dedi.

    Beykoz Belediyesi'nin Hazine arazileri üzerinde söz sahibi olmadığını da ileri süren A.T. daha sonra şunları söyledi:

    ''Benim belediye ile işbirliğim yok. Devletin hiçbir kuruluşu ile bir bağlantım yok. Ben yıllar önce (1989) Çavuşbaşı'na geldim. Rizeli birinden metrekaresi 25 bin liradan bir dönüm arazi aldım. Bu benim için bir yatırımdı ve şimdi bunu değerlendiriyorum. Gümüşsuyu'nda 1986 yılında yaptığım gecekondumu da satıyorum. 250 metrekare arsa üzerindeki bu gecekondunun kullanım alanı 65 metrekare. 50 milyon lira istiyorum. İsteyene daha büyük gecekondu da bulurum. Bir milyara da gecekondu var. Önemli olan ev değil, arazinin yeri ve büyüklüğü. Satışlar noter huzurunda garantili yapılır.''

    Beykoz sınırları içindeki Çavuşbaşı, Elmalı, Karlıtepe, Ortaçeşme ve Tokatköy'de devletin yaklaşık 34 milyon metrekare arazisi bulunuyor. Ve bu arazilerin pazarlığı genelde seyyar emlakçılar tarafından yapılıyor. Ayrıca manav, bakkal, tuhafiyeci, tüpgaz bayi, terzi ve kasap dükkanlarının da emlakçılardan aşağı kalır yanının olmadığı iddialar arasında bulunuyor.

    Beykoz Tapu Müdürlüğü'nde görevli bir yetkili, Boğaziçi köylerinde Hazine arazilerinin talan edildiğini doğruladı. Anlatılacak çok şey olduğunu, ancak memur olduğu için bu konuda daha açık bilgiler veremeyeceğini belirten yetkili, ''Yasalardaki boşluklar devleti güçsüz kılınca, Hazine arazileri de göz göre göre yağmalanıyor'' dedi.

    Beykoz Belediyesi'nin gecekondu yapımına göz yumduğunu da ileri süren tapu yetkilisi, iddialarına şöyle devam etti:

    ''Belediyeye beş milyon veren bir kat, 10 milyon veren iki kat gecekondu yapıyor. Ne olduğu belirsiz kişiler de Hazine arazilerinin metrekaresini en az 100 bin liradan pazarlıyor. Beykoz sınırları için şu anda en çok işgal Çavuşbaşı'nda. Burada devletin yaklaşık 14 milyon metrekare arazisi var. Kadastro yapılmayan bu bölgede yeşil, orman katlediliyor.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 10 Ekim 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön