25 / 04 / 2024

1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul'da ormanları eritmiş!

1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul'da ormanları eritmiş!

1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul ormanlarını eritmiş. Orman katliamı en çok Alemdağ, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Sarıyer ve Çatalca yörelerinde görülüyormuş. Yerleşim alanı elde etmek için 5 milyon 930 bin metrekare orman yok edilmiş.



1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul da ormanları eritmiş!


İşte orman katliamı!


Yangınlar ve çığ gibi büyüyen gecekondulaşma, İstanbul ormanlarını eritti. Bir yılda 3 milyon 910 bin metre ormanlık alan, yangınlarla yok oldu. Yerleşim alanı elde edebilmek için tahrip edilen orman alanları ise 5 milyon 930 bin metrekare. Ormanların çevresi 200 kilometre tel çitle korumaya alındı ama katliamın önüne geçmek için bu önlem bir şey ifade etmiyor.


1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul da ormanları eritmiş!


Yeşil katliamı


     Ferit FARSAKOĞLU


    YANGINLAR ve çığ gibi büyüyen gecekondulaşma, İstanbul'da Hazine ve Belediye arazilerinde sonra ormanları da yok etmeye başladı. Gerek piknik yapma amacıyla yakılan ateşlerin söndürülmemesi, gerekse dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlar yeşilin düşmanı oldu. Aynı şekilde inanılmaz bir hızla yayılan gecekondulara arsa kazanmak amacıyla yapılan ağaç kesimi de ormanları tehdit eden başlıca unsurlardan biri haline geldi. 

    İstanbul'da geçtiğimiz yıl çıkan 40 yangında 860 bin metrekare, bu yıl çıkan 26 yangında ise 3 milyon 50 bin metrekare orman yandı. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri İstanbul'da orman yangınının en çok mart aylarında çıktığını bunun da en önemli sebebinin piknikçiler olduğunu söylediler. İlgililer yaz aylarında tatil için genellikle İstanbul dışına çıkıldığından yangın oranının düştüğünü belirttiler.

     

PİKNİK ALANLARI

     

    Bahar aylarında yalnızca bir pazar günü piknik alanlarına 150 bin aracın girdiğini belirten ilgililer, bunun, dikkatsizlik sonucu çıkan yangınların başlıca nedeni olduğunu açıkladılar. Ayrıca Eylül ayında özellikle Trakya bölgesinde hasattan sonra anızları tutuşturmak için yakılan ateşlerin de daha sonra kontrolden çıkarak büyük tehlikelere neden olduğu belirtildi.

    Ormanları tehdit eden bir başka büyük tehlike de yerleşim alanı kazanmak amacıyla yapılan kıyımlar. Özellikle son yıllarda çığ gibi büyüyen gecekondular, Hazine ve belediye arazilerinden sonra ormanlara dadanmaya başladılar. Öte yandan orman içine villa yapmak isteyen üst gelir gruplarının da yerleşim alanı kazanmak amacıyla özel ormanlarda tahribat yaptıkları belirtildi.

    İstanbul'da geçtiğimiz yıl 4 milyon 60 bin metrekare, bu yıl 1 milyon 870 bin metrekare orman alanının da yerleşim alanı açmak için tahrip edildiği vurgulandı. Geçtiğimiz yıldan bu yana bu amaçla yok edilen ormanın büyüklüğü 5 milyon 930 bin metrekareyi buldu. Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu amaçlarla yeşil hainlerinin orman katliamı en çok Alemdağ, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Sarıyer ve Çatalca yörelerinde görülüyor. Özellikle İkinci Boğaziçi Köprüsü'nün yapılmasından sonra yerleşim amacıyla orman tahribinin büyük boyutlara ulaştığı belirtildi. Yetkililer korumak amacıyla ormanlarının etrafının 200 kilometre uzunluğunda tel çitle çevrildiğini açıkladılar.

    Yerleşim alanı açmak amacıyla orman tahribinin yoğun olarak yapıldığı Pendik'in Belediye Başkanı Burhan Köseoğlu, özel ormanların da aynı şekilde talan edildiğini söyledi. Burhan Köseoğlu şöyle konuştu:

    ''En büyük yangının çıktığı Göçbeyli bizim mücavir alanımız dışında. Biz bunu belediyemizin mücavir sahasına almak istedik fakat Valilik reddetti. Buralar özel orman statüsünde, imar faaliyeti için özellikle yakıldı. Özel ormanlarda yasa gereği yüzde 6 imar izni var, fakat bu durum denetlenmediği için yapılaşmanın boyutları büyük oluyor. Gecekonducular da bizim Aydos'taki ağaçlarımızı işgal ettiler, iki kez yıkım yaptık fakat engelleyemedik.''


Milliyet Gazetesi 24 Temmuz 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön