18 / 04 / 2024

1992 yılında İstanbul'daki emlak değerleri, Avrupa'daki fiyatları yakalamış!

1992 yılında İstanbul'daki emlak değerleri, Avrupa'daki fiyatları yakalamış!

1992 yılında İstanbul'un lüks semtlerinde dövizle yapılan daire satışlarındaki fiyatlar, Avrupa ile rekabet edebilecek düzeye gelmiş. İstanbul'da nüfus artışı ve inşaat girdilerine yapılan zamlar gayrimenkulleri değerlendiriyormuş.



1992 yılında İstanbul daki emlak değerleri, Avrupa daki fiyatları yakalamış!


İSTANBUL, AVRUPA'YI YAKALADI


En karlı yatırım konut


İstanbul'daki emlak değerleri, Avrupa kentlerindeki fiyatları yakaladı. İstanbul'un çeşitli semtlerinde dövizle yapılan daire satışlarındaki astronomik fiyatlar, Avrupa ile rekabet edebilecek düzeyde bulunuyor.


Arife AVCU/İSTANBUL


    İSTANBUL'daki emlak fiyatları Avrupa kentlerindeki fiyatları yakaladı. Bebek, Etiler, Ulus ve Ataköy'de dövizle satışa sunulan 1-2 milyar lira değerindeki dairenizi satıp Paris'in merkezinde 700 bin franga ya da 1 milyar 106 milyon liraya emlak almak mümkün.

    İstanbul'da emlak fiyatlarının bu yıl yüzde 250'ye varan artış gösterdiğini ve gayrimenkule yapılan yatırımın en karlı yatırım olduğunu öne süren İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Sabri Ateş, yeni yılda inşaat girdilerine yapılacak zamlarla fiyat artışının yüzde 400'e ulaşabileceğini söyledi. Ateş şöyle konuştu: 

    ''Gayrimenkule yatırılan para boşa gitmez. Çünkü, İstanbul'da gayrimenkul fiyatları enflasyonun üzerinde artıyor. Nüfus artışı ve inşaat girdilerine yapılan zamlar gayrimenkulleri değerlendiriyor. Gayrimenkulünü ihtiyaç için satan her zaman zarardadır. Ülkemizde hiçbir yatırım gayrimenkulün getirdiği karı getiremez. Evini ya da dairesini belirli fiyattan satan kişi sürekli değerlendirdiği için ertesi aynı fiyattan başka bir yer alamıyor. İstanbul'da emlak fiyatı 150, hatta lüks semtlerde yüzde 250 oranında arttı. Gelecek yıl hükümetin politikası böyle devam eder, inşaat girdilerine zam olursa artış da sürer. Parası olan kişilere gayrimenkule yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Levent, Etiler, Ulus, Bebek gibi yerlerde daire fiyatları dövizle işlem görüyor.''

    ''İstanbul'u satan adam'' olarak bilinen ve 38 yıldır emlak komisyonculuğu yapan Adil Araslı'da İstanbul'da önceleri sokak aralarında yapılan emlak komisyonculuğunun son yıllarda karlı ve cazip bir meslek haline geldiğini belirtti. Bürosunda yalnızca 3 milyar liranın üzerindeki emlak alım ve satım işlemlerini kabul eden Araslı, şunları söyledi:

    ''Türkiye'de en pahalı satılan şey emlak. Bizde satılan mülkler yabancı ülkelere göre 2 misli daha fazla. Bunun nedeni orada organize ve planlı işler yapılması, devletin ucuz konut üretebilmesi. Oysa, bizde hükümet ve belediyeler emlak konusunda görevlerini yapmıyorlar. Konut için 20-30 yıl sonrasını planlamaları gerekiyor. Ancak, bizde hep memur zihniyetiyle günübirlik çalışıyorlar.''

    Konut üretilmediği için vatandaşın ne bulursa onu aldığını ve çoğunlukla fiyatta kandırıldığını da öne süren Araslı, şöyle devam etti:

    ''Hükümet ve belediyeler şehrin geleceğini düşünmüyor. Eski dönemlerde çok hata yapıldı. Gecekondu aflarıyla kişiler gecekondu yapmaya teşvik edildi. Konut sorununun çözümü için 20'den fazla öneride bulundum. Hepsine olumsuz yanıt aldım. Götürdüğüm tekliflerden biri de gecekondu bölgelerine kat karşılığı inşaat yapılması için verilmesiydi. Beşer bin metrekarelik alanlara 20 katlı gökdelenler yapacaktım. Bunların yüzde 60'ı müteahhide, yüzde 40'ı hükümet ya da belediyeye verilebilir. Hükümet kendi payından çok uzun vadeli ve düşük taksitlerle vatandaşları konut sahibi yapabilir.''


İstanbul fiyatları


Bebek: 400 milyon-2 milyar lira. (Dövizle işlem yapılıyor.)


Etiler: 300 milyon-1 milyar lira. (Dövizle işlem yapılıyor.)


Levent: 1 milyar liraya kadar. (Dövizle işlem yapılıyor.)


Kadıköy: Caddebostan-Bağdat Caddesi: 100 milyon liradan 2.5 milyara kadar. (Genellikle döviz isteniyor.)


Ataköy-Bakırköy: 100 milyon liradan 400 milyon liraya kadar. Yeni binalarda fiyatlar 2-3 milyar liraya kadar değişiyor. ( Satışlar dövizle yapılıyor.)


Avrupa'da fiyatlar


    Sürekli artan daire fiyatlarıyla İstanbul'da sattığınız dairenizin yerine Avrupa'nın herhangi bir kentinde daire satın alabilirsiniz. Etiler, Bebek, Ulus, Ataköy ve Bağdat Caddesi gibi semtlerde daire satışları dövizle yapılıyor. Avrupa kentlerinde 2 oda bir salondan oluşan 80 metrekarelik dairelerin ortalama fiyatları şöyle:

    Londra: (2 yatak odalı oturma kompleksi bulunan kat-flat) 100-250 bin sterlin (1 milyar 325 milyon-3 milyar 312 milyon Türk lirası).

    

    Paris: 2 odalı 470 bin frank (752 milyon 600 bin Türk lirası), 3 odalı 500 bin frank (790 milyon Türk lirası), 3 odalı merkezde 700 bin frank (1 milyar 106 milyon Türk lirası).


    Atina: Şehre uzak 8 milyon drahmi (335 milyon Türk lirası), merkezde 14 milyon drahmi (585 milyon Türk lirası).


    Berlin: 2 oda, oturma kompleksi 250 bin mark (1 milyar 350 milyon Türk lirası).


    Lüksemburg: 4-15 milyon Belçika frangı (1 milyar-3 milyar 923 milyon Türk lirası).


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 22 Aralık 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön