19 / 04 / 2024

1993 yılında Anemas Zindanları Türk turizmine kazandırılacakmış!

1993 yılında Anemas Zindanları Türk turizmine kazandırılacakmış!

1993 yılında Fatih Belediyesi, Edirnekapı ile Haliç arasında Eğrikapı'daki Blakhernai Sarayı'nın bir parçası olan, tarihi surlara bitişik Anemas Zindanları'nı 1.5 milyar lira harcayarak Türk turizmine kazandıracakmış.



1993 yılında Anemas Zindanları Türk turizmine kazandırılacakmış!


Anemas Zindanları


Bizans döneminin işkence zindanları 1550 yıl sonra 'temizlenip' ve turizme açılıyor.


Mücahit BÜBER/İSTANBUL


    EĞRİKAPI'da Bizans döneminden kalan Anemas Zindanları, 1550 yıl sonra gün ışığına çıkarılıyor. Yıkılmaya yüz tutmuş Blakhernai Sarayı surları içinden 500 ton toprak çıkarıldı. Zindanları yeniden keşfeden Fatih Belediyesi, yaklaşık 1.5 milyar lira harcayarak karanlık hücre ve kireç kuyularını Türk turizmine kazandırmayı hedefliyor.

    ''İstanbul'un neresine kazma vurulursa, oradan tarih fışkırıyor'' diyen Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Reşat Akçay, özellikle Fatih bölgesindeki Osmanlı ve Bizans dönemine ait ve ilgisizlik yüzünden değerlendirilemediğini vurgulayarak şunları söyledi:

    ''Anemas Zindanları da 1550 yıllık uykusundan kaldırıldı. Dünya tarihinde önemli bir kültür ve tarihe sahip Bizanslıların, yaşadıkları şaşalı süreçte yönetime karşı gelen kişilere nasıl işkence yaptıklarının bir göstergesi olan Anemas Zindanları'nı yeniden keşfetmenin ve Türk turizmine 


1993 yılında Anemas Zindanları Türk turizmine kazandırılacakmış!


kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.''

    Edirnekapı ile Haliç arasında, İstanbul'un en eski yerleşim birimi olan Eğrikapı'da, tarihçilerin Blakhernai Sarayı olarak adlandırdıkları zindanların işkence hücreleriyle kireç kuyularının ürpetici gizemini hala koruduğunu ifade eden Akçay, ''Şimdi bu soğuk hücreler, kapılarını Türk sinemasına açıyor. İlk Türk filmi önümüzdeki günlerde Bizans Zindanları'nda çevrilecek. Filmin konusu bir İstanbul destanı. Zülfü Livaneli ile Türkan Şoray'ın başrollerini paylaşacağı filmin adı ise ''Şahmeran'' dedi.

    Anemas Zindanları, tarihçilere göre İstanbul'un tarihi surlarıyla birlikte oluşmuş. 2. Theodosius (MS 408-450) zamanında, Edirnekapı'dan Haliç'e kadar Bizanslıların ünlü valisi Anthemius'un yönetiminde kara surlarının yapıldığı biliniyor. 

    Blakhernai Sarayı'nın alt katlarının Anemas Zindanı olduğunu ve devlet üst düzey yöneticilerinin burada mahkum edildiğini belirten tarihçiler, İmparator Aleksios'a karşı isyan eden Arap ve Müslüman asıllı Anemas'ın, isyan eden diğer devlet yöneticileri gibi zindanlarda işkence gördüğünü anlatıyorlar.

    Anemas Zindanları, tarihi sur duvarlarına bitişik, iki kat halinde. Üzerleri beşik tonozla kaplı hücrelerin ortasındaki bölüm dört kat ve düzenli bir şekilde tuğlayla kemerli.


(1993 yılında Reşat Altın 988.736 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 14 Nisan 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön