26 / 04 / 2024

1993 yılında Büyük Melen Su Projesi kamuoyuna tanıtılmış!

1993 yılında Büyük Melen Su Projesi kamuoyuna tanıtılmış!

1993 yılında Büyük Melen Su Projesi, dönemin Bayındırlık Bakanı tarafından tanıtılmış. 2025 yılına kadar bitirilmesi planlanan, 1 milyar 200 milyon dolara mal olacak projeyle İstanbul'un su ihtiyacının önemli bölümü karşılanacakmış.



1993 yılında Büyük Melen Su Projesi kamuoyuna tanıtılmış!


KUMBARACIBAŞI TANITTI... Büyük Melen Su Projesi'ni dün İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanı Sözen ve İSKİ Genel Müdürü Dr. Ergun Göknel ile birlikte tanıtan Bayındırlık ve İskan Bakanı Prof. Dr. Onur Kumbaracıbaşı, büyük kentlerin su sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.


İstanbul'a Melen Suyu


Kentin su ihtiyacının önemli bölümünü karşılayacak Proje, 2025 yılında bitirilecek. Projeyle yılda 268 milyon metreküp su taşınacak.


Bülent YÖNDEM


    İSTANBUL'un 2040 yılına kadar olan su ihtiyacının önemli bölümünü karşılayacak olan Büyük Melen Projesi, 1 milyar 200 milyon dolara mal olacak. 2025 yılında bitirilmesi planlanan projeyle İstanbul'a taşınacak su, Boğaz'ın altından geçirilerek Avrupa Yakası'na da ulaşacak.

    Büyük Melen Su Projesi'ni dün İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen ve İSKİ Genel Müdürü Dr. Ergun Göknel ile birlikte tanıtan Bayındırlık ve İskan Bakanı Prof. Dr. Onur Kumbaracıbaşı, büyük kentlerin su sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

    ''Ankara'nın içme ve kullanma suyu problemi Erikkaya Barajı ile giderildi. İzmir'de ise Tahtalı Barajı'nın inşaatı sürüyor. İstanbul'da ise kuraklık ihtimali her zaman var. İstanbul'un 2040 yılına kadar projelendirilmiş Büyük Melen Projesi ile yılda 268 milyon metreküp su, 180 kilometrelik boru hattıyla getirilecek. Projenin ilk aşaması 2025 yılında bitirilecek ve su getirilmeye başlanacak. İstanbullular yerel yönetimleri kime teslim edeceklerini iyi öğrenirlerse ileride susuzluk çekmezler.''

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen de konuşmasında her ay yüz kilometre su borusu döşediklerini, eski boruları yenilediklerini ifade ederek şunları söyledi:

    ''Yeşilvadi Regülatörü, Keson Kuyuları, Sazlıdere Barajı, Kuzey Istranca Dereleri regülatörleri projeleri sürdürülüyor. Tüm bu projeler dışında Büyük Melen Çayı Projesi'nden ilk aşamada 248 milyon metreküp, son aşamada 1 milyar 250 milyon metreküp su sağlanması hedefleniyor. Bu dev proje gerçekleştiğinde, kentimizin içme suyu kaynaklarının toplam rezervi, yıllık 2.5 milyar metreküpe ulaşacaktır.''


(1993 yılında 1 dolar 10.860 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 22 Haziran 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön