24 / 04 / 2024

1993 yılında emlak komisyonculuğu yasal statüye kavuşacakmış!

1993 yılında emlak komisyonculuğu yasal statüye kavuşacakmış!

1993 yılında Meclis'in gündemine gelecek bir yasa tasarısıyla, emlak komisyonculuğunun yerini emlak müşavirliği alacakmış. Tasarıyla sadece yüksekokul mezunları emlak müşaviri olabilecekmiş ve mevcut komisyoncular da yeterlilik sınavına tabi tutulacakmış.



1993 yılında emlak komisyonculuğu yasal statüye kavuşacakmış!


Üniversiteli emlakçı dönemi


EMLAK komisyonculuğu yasal statüye kavuşuyor. Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek yasa tasarısıyla, emlak komisyonculuğunun yerini emlak müşavirliği alacak. Tasarı, sadece yüksekokul mezunlarının emlak müşaviri olmasını öngörüyor.


    YILLARDIR yasal bir statüden mahrum olarak faaliyet gösteren emlakçılık piyasasına yeni düzenlemeler geliyor. Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan emlak müşavirliği yasa tasarısı, bundan böyle yüksekokul mezunu olmayan kişilerin gayrimenkul alım satımını engelliyor, mevcut komisyoncuların ise yeterlilik sınavına tabi tutulmasını öngörüyor.


'DÜZEN GETİRSİN' Komisyoncular arasında rahatsızlık yaratan tasarıyı alkışlayan  İzmir  Ticaret Odası Emlakçılar Meslek Komitesi Başkanı Kemal Kayan ise ''Bu tasarının acilen yasalaşarak piyasaya çekidüzen getirilmesini bekliyoruz'' dedi.


ARANACAK ŞARTLAR Emlak müşavirliği yasa tasarısına göre bu sektörde faaliyet gösterecek kişilerde ceza ve disiplin soruşturması gibi nedenlerle memuriyetten uzaklaştırma, zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik gibi suçlardan hüküm giymemiş olma şartı aranacak. Mesleğe yeni başlayacaklar en az iki yıllık yüksekokul eğitimini görmek ve emlak müşavirliği yeterlilik sınavını kazanmak, ayrıca bağımsız çalışmaya başlamadan önce, en az bir yıl süreyle bir emlak müşavirinin yanında staj kapsamında görev yapmak zorunda.


MEVCUT KOMİSYONCULAR


Tasarının mevcut komisyonculara da çeşitli kıstaslar getirdiği belirtildi. Buna göre, emlak komisyonculuğunu mesleğinde 15 yılını doldurmuş olanlarda tahsil şartı aranmıyor. Bu grup, yasa yürürlüğe girdikten itibaren iki yıl içinde başvurdukları takdirde emlak müşaviri olabilecek. Piyasada faaliyet gösteren lise mezunu emlakçıların ise mesleğe devam edebilmeleri için en az beş yıldır bu işi yaptıklarını belgelemeleri ve yine yeterlilik sınavına girerek emlak müşaviri olmaya hak kazanmaları gerekiyor. Sınavı kazanamayan veya beş yıl çalıştığını belgelemeyenlerin gayrimenkul alım satımı işi sona erecek.


'GEÇ KALINDI' Söz konusu tasarın özellikle eğitim konusunda içerdiği maddeler emlakçılık piyasasında tedirginlik yaratırken, Kemal Kayan, ''Böyle bir yasa için geç bile kalındı'' dedi. Toplumda en büyük paranın alabora olduğu sektörün emlak komisyonculuğu olduğunu belirten Kayan, şöyle dedi: ''Piyasadaki başıboşluk ciddi çalışan herkesi tedirgin ediyor. Herhangi bir sektörden emekli olan bir yazıhane kiralayıp bu işe atlıyor. Bakkal dükkanı aynı zamanda komisyonculuk yapıyor. Okuma yazmadan başka hiçbir eğitimi olmayan kişiler milyarlarca liralık alım satımlara imza atıyor. Ne rayiç belli, ne kural tanınıyor. Açıkçası dürüst emlakçıya da tüketiciye de yazık oluyor. Bu tasarıdan umutluyuz. Piyasayı kanunlarla zapturapt altına almaktan başka çare yok. Çünkü işin çivisi çıktı. Meclis'in konuyu görüşüp acilen yasalaştırmasını istiyoruz.''


Hürriyet Gazetesi 8 Temmuz 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön