26 / 04 / 2024

1993 yılında Gebze'nin İstanbul'a bağlanması tartışılmış!

1993 yılında Gebze'nin İstanbul'a bağlanması tartışılmış!

1993 yılında Gebze'nin İstanbul'a, Yalova'nın Bursa'ya bağlanması tartışılmış. Önerinin kabul edilmesiyle iki vilayetin sınırları değişecekmiş. Dönemin Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul'un Ankara'dan değil, İstanbul'dan yönetilmesi gerektiğini söylemiş.



1993 yılında Gebze nin İstanbul a bağlanması tartışılmış!


İstanbul silbaştan 


Gebze'nin İstanbul'a, Yalova'nın Bursa'ya bağlanması tartışılıyor


Kanun hükmündeki kararnamelerle kaymakamlara geniş yetkiler tanınacak, ulaşım sorunu tek otoriteden yönlendirilecek.


Vali Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul'un Ankara'dan değil, İstanbul'dan yönetilmesi gerektiğini söyledi ve İstanbul'daki yeni yapılaşmayı Osmanlılara benzetti.


İSTANBUL-MİLLİYET


    İSTANBUL 1993 yılında kanun hükmünde kararnameler ile yönetilecek. İstanbul'un idari yapılanması çerçevesinde hazırlanan 51 kanun hükmünde kararnamenin, bir yıl içinde çeşitli aksaklıklarının giderilmesinden sonra kanunlaşacağını bildirdi. 

    Bu arada yayınlanacak bir 


1993 yılında Gebze nin İstanbul a bağlanması tartışılmış!


kanun hükmünde kararname ile Kocaeli'nin Gebze ilçesinin İstanbul'a, İstanbul'un Yalova ilçesinin ise Bursa'ya bağlanması istendi. İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun da nüfus ve iş ilişkileri yönünden böyle bir değişiklikten yana olduğunu belirtti. İstanbul'la ilgili bu tür bir sınır değişikliği önerisinin kabul edilmesi halinde Kocaeli ve Bursa'nın da sınırları değişecek.

    Çıkarılacak kanun hükmünde kararnameler ile İstanbul'daki tüm ilçe emniyet amirlikleri ilçe emniyet müdürlüğü haline getirilecek. Pasaport ve trafik tescil işlemleri de ilçeler de yapılacak. Silah ruhsatları kaymakamlıklar tarafından verilecek. İstanbul'daki toplu taşımacılık da tek bir otorite tarafından idare edilecek. 

     Önerilerinden birinin de İstanbul'da hizmeti halkın ayağına götürmek olduğunu söyleyen İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, ''10 milyonluk bir yerde insanların hizmet alabilmesi için hepsinin bir yerlere koşuşturması pek çok sorun yaratıyor.  Trafik sorunu yaratıyor, zaman kaybı yaratıyor. Bu kadar yoğunluk, ister istemez insanları bazı kötü şeylere alıştırıyor. Hizmetin çabuk yapılabilmesi, erken yapılabilmesi için pek çok kanunsuz yollar ortaya çıkıyor'' diye konuştu.


Milliyet Gazetesi 11 Ocak 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön