25 / 04 / 2024

1993 yılında İstanbul'un yüzde 6'sı Silahlı Kuvvetler'e aitmiş!

1993 yılında İstanbul'un yüzde 6'sı Silahlı Kuvvetler'e aitmiş!

1993 yılında İstanbul'un yüzde 6'sı Silahlı Kuvvetleri'ne aitmiş. 571 bin 200 hektar yüzölçümüne sahip İstanbul'un 33 bin 171 hektarlık bölümünü elinde bulunduran Ordu'nun emlak değeri 400 trilyon olarak hesaplanmış.



1993 yılında İstanbul un yüzde 6 sı Silahlı Kuvvetler e aitmiş!


ORDU, ARSA TRİLYONERİ


İSTANBUL yüzölçümünün yüzde 6'sı Silahlı Kuvvetler'e ait. Ordunun, İstanbul'da sahip olduğu 33 bin 171 hektarlık arazi ve binaların değeri 400 trilyon lira olarak hesaplanıyor. Sadece Anadolu ve Rumeli Kavağı'ndaki arsalara 50 trilyon lira değer biçiliyor.


Mustafa KUTLAY


    MODERNLEŞMESİ için her zaman kaynak yetersizliğinden yakınılan Silahlı Kuvvetler, sadece İstanbul'da 400 trilyon liralık bina ve arazinin üzerinde oturuyor. İstanbul'daki askeri arazilerin şehrin büyümesi ile şehir merkezinde değerlendirilemeyen trilyonluk değerler haline dönüştüğünü söyleyen emlak uzmanları, Silahlı Kuvvetler'in bu arazilerden çekilerek şehir dışına taşınmasını istiyorlar. Askeri arazilerin parsellenerek imara açılması halinde Silahlı Kuvvetler'in bin trilyon liranın üzerinde kaynağa kavuşacağı tahmin ediliyor.


İSTANBUL'UN YÜZDE 6'SI Silahlı Kuvvetler'in halen. İstanbul'da sahibi olduğu arazi ve binaların yüzölçümü toplam 33 bin 171 hektara ulaşıyor. İstanbul'un yüzölçümü ise 571 bin 200 hektar. Bu rakam gözönüne alındığında Silahlı Kuvvetler'in, İstanbul'un yüzde 6'sına sahip olduğu ortaya çıkıyor.


BELEDİYE SESSİZ Askeri arazilerin iskana açılması konusunda Büyükşehir Belediyesi sessiz kalmayı yeğliyor. Belediye'nin bu sessizliğinin ardında, bu arazilerin iskana açılmasıyla birlikte gecekondulaşmanın da önlemeyeceği korkusu yattığı belirtiliyor. Gerçekten de İstanbul'da gecekondulaşmanın bugüne kadar görülmediği tek yer askeri araziler.


EN BÜYÜK ARAZİ KAVAKLAR'DA


İstanbul'daki askeri araziler içinde en büyük olanı Anadolu Kavağı. Silahlı Kuvvetler, Boğaz'ın bu en stratejik bölgesinde toplam 680 hektarlık araziye sahip. Rumeli Kavağı'ndaki 90 hektarlık arazi de dikkate alındığında Silahlı Kuvvetler'in sadece Boğaz girişindeki arazilerin güncel değeri 12 trilyon liraya yaklaşıyor. Emlak uzmanları, Boğaz manzaralı bu arazilerin parsellenerek satılması halinde bu rakamın 50 trilyon lira düzeyine çıkacağını söylüyorlar.


METREKARESİ 40 MİLYON


Ordunun İstanbul'daki en değerli arazilerinden biri de Harbiye'de Askeri Müze olarak kullanılan Harp Okulu arazisi. Türkiye'nin önde gelen emlakçılarından yarbay emeklisi Adil Araslı, bu arazinin metrekaresine 40 milyon lira değer biçiyor.


Amerikan ordusu arazilerini satıyor


SİLAHLI Kuvvetler'in İstanbul'daki askeri arazilerini satması tartışılırken, geçtiğimiz yıl içinde Amerika'daki 4 bin askeri üstten büyük bölümü imara açıldı. Florida'nın en kuzey ucu olan Key West adasında Deniz Kuvvetleri'ne ait bir arazi uzun zamandan beri anlaşmazlık konusu olunca, askeri arazilerin özelleştirilmesi gündeme geldi. Truman arazisi olarak bilinen 100 dönümlük bölge ''düşük gelirlilere iskan sahası'' şartıyla 17.5 milyon dolara özel sektöre devredildi. Pentagon da bir araştırma yaparak elindeki 4 bin askeri araziden sadece 312'sinin güvenlik için yeterli olduğunu, kalan arazilerin satılabileceğini kabul etti.


(1993 yılında Reşat Altın 988.736 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 2 Şubat 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön