20 / 04 / 2024

1993 yılında Kızkulesi'nin dibinde Bizans hazinesinin bulunduğu iddia edilmiş!

1993 yılında Kızkulesi'nin dibinde Bizans hazinesinin bulunduğu iddia edilmiş!

1993 yılında bir defineci, Kızkulesi'nin altında Bizans altınlarının bulunduğunu iddia etmiş. Birinci Dünya Savaşı sırasında bir dalgıcın birbirine zincirli 15 kasa gördüğünü söyleyen defineci, bunların Bizans hazinesi olduğunu söylemiş.



1993 yılında Kızkulesi nin dibinde Bizans hazinesinin bulunduğu iddia edilmiş!


70 kulaçta, 14 sandık kuzu gibi yatıyor


Kulenin dibi altın dolu


BAZI İHBARLAR DOĞRU ÇIKTI


Kızkulesi'nin altında Bizans altınları bulunduğunu iddia eden hazine avcısı İbrahim İrgören, sualtı araştırmaları için izin istedi. İrgören daha önce de Tekirdağ'ın Naibler Köyü'nde 20 milyarlık altın bulunduğunu öne sürmüş ve doğru çıkmıştı.


BIRAKIN HAZİNEYİ ÇIKARTAYIM


Arkeoloji Müzesi yetkililerinin ''Sualtı elemanımız yok'' diye izin vermediği İrgören, daha önce de Ayasofya'nın altında ve Vezneciler Caddesi'nde altın olduğunu iddia ederek definecilerin ağzını sulandırmıştı.


Hazinenin öyküsü


İrgören'in elindeki belgelere göre; 1. Dünya Harbi sırasında batan bir romörkü çıkartmak için Kız Kulesi'nin dibine dalan dalgıç, birbirine bağlı 14 demir kasa belirledi.

Ancak; Harp zamanı olduğu için ve o günün şartları için de kasalar çıkartılamadı. Dalgıcın adını saklayan İrgören, kasalarda Bizans Hazinesi'nin olduğunu iddia ediyor.


1993 yılında Kızkulesi nin dibinde Bizans hazinesinin bulunduğu iddia edilmiş!


Kulenin dibi altın dolu


    BOĞAZİÇİ'nin asırlık süsü Kızkulesi'nin dibinde milyarlarca liralık altın yattığı iddiası definecileri heyecanlandırdı. Gemi Sanayi A.Ş'nin, İstinye Tersanesi'ndeki 80 ton hazinenin çıkartılması çabaları sürerken, tecrübeli defineci İbrahim İrgören, kulenin dibinde 15 kasa içinde yatan altınları çıkarmak için devletten izin bekliyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde birçok defa hazine bulduğunu öne süren İrgören, ''Kendimi kanıtladım, ama devletten gerekli ilgiyi görmüyorum. Bu işten hem devlet zengin olacak, hem ben kazanacağım'' diyor.


20 MİLYAR YAKALADI


   Bir şirketin genel müdürü olan 70 yaşındaki İbrahim İrgören, araştırmaları sonucu birçok yerde define bulunduğu ihbarı yaptığını, bunlardan kazı yapılanlarda haklılığının ortaya çıktığını söyledi. Tekirdağ Naipler Köyü'nde bir tümülüste kendisinin uyarısıyla yapılan kazıda, 20 milyar lira değerinde hazine çıkmasından sonra çok sayıda ihbar aldığını anlatan İrgören, bunları araştırdığını, somut bilgi ve görgüye dayananların üzerinde durduğunu belirtti. Kızkulesi'ndeki hazineyi çıkartmasına, Arkeoloji Müze Müdürlüğü'nün sualtı arkeoloğu bulunmadığı gerekçesiyle karşı çıktığını belirten İrgören, ''Ben sadece izin istiyorum. Dalgıcı da, gerekli araç gereci de bulurum'' diye konuşuyor.


Bizans kasaları


   MISIRLI bir kaptanın kızı olan Fatma Seniha Alaybeyli'nin, bir süre önce kendisine gelip Kızkulesi'nin altındaki hazineden bahsettiğini kaydeden İrgören, şunları anlattı: ''Fatma Seniha Alaybeyli, babasının Cihan Harbi sırasında İstanbul'da görevli olduğunu, o sırada batan bir romörkün çıkartılmasıyla görevlendirildiğini söyledi. Mısırlı kaptan romörkü çıkartmak için Kızkulesi yakınlarında 70 kulaca dalgıç indirmiş. Dalgıç romörkü ararken zincirlerle birbirine bağlı 15 demir kasa görmüş. Ancak o günün şartları içinde bunlar çıkartılamamış. Kadın dalgıcın adını da bana söyledi. Demir kasalarda Bizans hazinesi olduğunu sanıyorum.''


Hürriyet Gazetesi 13 Şubat 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön