28 / 03 / 2024

1993 yılında Olimpiyat Parkı ve Köyü kurulacakmış!

1993 yılında Olimpiyat Parkı ve Köyü kurulacakmış!

1993 yılında İstanbul, 2000 yılı Olimpiyat oyunlarına talip olmuş. 2000 yılı olimpiyatları için İstanbul'da 4 bin 893 hektarlık alana Olimpiyat Parkı ve Köyü kurulacakmış. Çorlu ve Pendik'e de iki havaalanı yapılacakmış.



1993 yılında Olimpiyat Parkı ve Köyü kurulacakmış!


2000 yılının hayali


Berlin, Brasilia, Manchester, Milano, Pekin ve Sidney'in yanı sıra 2000 yılında yapılacak Olimpiyat oyunlarına talip olan İstanbul için artık geri sayım başladı. ''Kıtaların buluştuğu yerde buluşalım'' sloganıyla dünya kamuoyunun önüne çıkan İstanbul'un kaderi, 23 Eylül 1993 Perşembe günü Monte Carlo'da belli olacak.


Resmi başvurusunu tamamlayan İstanbul'un, toplam 7 aday kentin arasında oldukça ciddi bir şansı olduğu ifade ediliyor. 2000 yılı olimpiyatlarının İstanbul'da yapılmasına karar verilmesi halinde, kente yedi yıl içinde 950 milyon dolarlık yatırım yapılacak.


4893 hektarlık alana kurulacak olan Olimpiyat Parkı'nın dışında, İstanbul yeni ve müthiş spor tesislerine kavuşacak. Adaylık başvuru dilekçesinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Samaranch'a iletilmesinden sonra, olimpiyat projesini içeren 560 sayfalık bir kitap da 1 Şubat'ta verildi.


Yoğun bir tanıtıma başlayacak olan İstanbul, final günü de, önceden belirlenen kur'aya göre tanıtım gösterisini en son yapacak. 94 üyenin oy kullanacağı kur'ada, ilk ve onu takip eden turlarda, bir aday kentin 47 oy alması gerekiyor. En az oy alan kent elenecek ve devam edilerek ev sahibi belirlenecek.


İki havaalanı yapılacak


Olimpiyat için Kurtköy ve Çorlu'da uluslararası nitelikte iki havaalanı yapılacak. İstanbul'un hızlı tramvay sistemi de Olimpiyat Köyü ve parkına kadar ulaşacak. 1992'de yapımına başlanan metro 2000 yılında 100 kilometreye kadar ulaşacak.


Olimpiyatlar için toplam 1 milyar 127 milyon dolarlık bir tahmini bütçe belirlenirken, olimpiyat sonunda İstanbul'un bu organizasyondan 150 milyon dolar civarında da kar elde edebileceği belirtildi.


Sporcular, Halkalı Konutları'nda kalacak


920 hektarlık alanda yapılan toplu konutlar 1999 yılına kadar tamamlanacak ve 3800'lük birimi bitirilmiş durumda olan Halkalı Toplu Konutları'ndan üç odalı dairelerden 2 bini sporcular için, iki katlı dairelerden 800'ü yöneticiler için Olimpiyatların amacına uygun olarak döşenecek.



2000 yılı Olimpiyat oyunlarının İstanbul'a verilmesi halinde spor karşılaşmalarının yapılacağı alanlar da belirlendi. Buna göre Fenerbahçe Koyu'nda yelken ve su sporları yarışmaları, Fenerbahçe Stadı'nda futbol karşılaşmaları yapılacak. Şehirdeki diğer statlarda da futbol karşılaşmaları izlenebilecek. Kemerburgaz'a da gösteri sporu olarak golf alanları, tenis ve okçuluk yarışmaları için tesisler kurulacak.

Avrupa'nın en iyi atış poligonu olarak nitelenen İstinye atış poligonu olimpiyatlarda kullanılacak. Mövenpick ve Büyük Tarabya otellerinde uluslararası federasyon görevlileri ile hakemler konaklayacak. Kazlıçeşme'deki Abdi İpekçi Spor Salonu ve yanında inşa edilecek dev spor salonu, basketbol ve voleybol karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak. Küçükçekmece Gölü'nde de kürek ve kano yarışmaları yapılacak.


(1993 yılında 1 dolar 10.986 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 16 Şubat 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön