28 / 03 / 2024

1993 yılında Sabancı, villa topluyormuş!

1993 yılında Sabancı, villa topluyormuş!

1993 yılında 4. Levent'te 20 bin 457 metrekare alanda inşa edilen Sabancı Center kulelerine giden trafiğin kesilmemesi için, Sakıp Sabancı, çevredeki villaları satın almaya başlamış.



1993 yılında Sabancı, villa topluyormuş!


Sabancı, villa topluyor


Dev gökdelenin çevresindeki evleri satın almaya başladı


Tunca BENGİN


Levent'te baştan aşağı bilgisayar ağıyla donatılmış, biri 39, diğeri 34 katlı iki gökdelen, açılış için gün sayarken, Sabancı, gökdelenlerin çevresindeki villaları satın almak için kolları sıvadı.


İlk etapta dokuz villadan dördünü üçer milyar lira karşılığı satın alan Sabancı'nın İnşaat Daire Başkanı Cem Aydemir, villalarını satmak istemeyenler için, ''Kendileri bilir, benim parama göre o evler 1.5 milyar eder. Aslında başlarına talih kulu kondu'' diyor.


 1993 yılında Sabancı, villa topluyormuş!


Dev kuleler villa yutuyor


Sakıp Sabancı'nın Levent'teki baştan aşağı bilgisayar ağıyla donanmış iki gökdeleni açılış için gün sayarken, Sakıp Sabancı gökdelene giden yollardaki trafiğin kesilmemesi amacıyla villa satın almaya başladı.


Tunca BENGİN/İSTANBUL


    LEVENT'teki dev kuleleri açılış için gün sayarken, Sakıp Sabancı, gökdelenlere giden trafiğin kesilmemesi için çevredeki villaları satın almaya başladı. 150 milyon dolar harcanan (1.6 trilyon lira) biri 39, diğeri 34 katlı iki gökdelenden İstanbul'un yanı sıra Karadeniz bile rahatlıkla seyrediliyor.

    4. Levent'te Büyükdere Caddesi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çevre yollarının kesiştiği noktada 20 bin 457 metrekarelik arsa üzerinde 21 Temmuz 1986 tarihinde temelleri atılan Sabancı Center kuleleri tamamlandı, ancak kulelerin hemen yanıbaşındaki dokuz villa sorun oldu. 

    Sakıp Sabancı Akçam Sokak'ta üçlü gruplar halinde bitişik nizam yapılan ve iki bin metrekarelik alanı kapsayan villaları almak için kolları sıvadı. Şu ana kadar da tanesi üçer milyar liradan dört villa satın alındı. Bir villanın da yarı hissesinin parası ödendi.

    Villa operasyonunu yürüten Sabancı Holding A.Ş. İnşaat Daire Başkanı Cem Aydemir, ''Biz, uzun süredir villa sahipleri ile temastayız. Şu an için bu alınan villalarla ilgili bir proje yok. Mutlaka almamız gerekir diye de bir kaide yok. Biz talibiz, satarlarsa alırız, istemezlerse vazgeçeriz'' dedi.

    Can Aydemir, villaların bulunduğu Akçam Sokak'tan Sabancı Center'a giriş yeri olduğunu da anımsatarak, villalarla Center arasına duvar inşaatının başladığını da söyledi. Villa başına üçer milyar lira verdiklerini belirten Cem Aydemir, şöyle devam etti:

    ''Bana göre villa sahiplerinin başına talih kuşu kondu. Bu villaların fiyatları benim parama göre en fazla 1.5 milyar lira eder. Dört tanesinin tamamını satın aldı. Birinin de yarı hissesinin parasını ödedik. Diğerleri ne olur, sahiplerinin bileceği iş. Zaten burası için belirlenmiş bir proje de yok. Alırsak 22 bin metrekarelik bir alanın sahibi oluruz. Belki ilerde otopark sorunu çıkarsa kullanabiliriz, ama dediğim gibi bugün için belli bir proje yok. Zaten Center'a giriş ve çıkışları da buradan düşünüyoruz. İki ayrı giriş-çıkış yeri mevcut.''

    İki kuleden tüm İstanbul'un yanı sıra, Karadeniz bile seyrediliyor. İki bin 500 kişinin çalışacağı cam kulelerin tepesine asansörle 25 saniyede çıkılıyor. Yapımı Almanya, İngiltere, İtalya ve Amerika'dan gelen malzemelerle gerçekleştirilen kulelerde otomatik yangın söndürme cihazları da bulunuyor.

    Biri Akbank Kulesi, diğeri Sabancı Kulesi olarak adlandırılan dev gökdelenler ''Akıllı bina'' olarak tanımlanıyor. Kartlı giriş çıkış uygulanacak kuleler, ortak bir beyinden yönlendiriliyor. 

    İnşaat Daire Başkanı Cem Aydemir, binaya taşınmanın eylül ayından itibaren başlayacağını belirtirken, resmi açılışın kasım olarak düşünüldüğünü söyledi ve kulelerin bazı özelliklerini şöyle sıraladı: ''Yangın anında diğer katlarla bağlantılar otomatik olarak kesiliyor. Yangının yayılması engelleniyor. Yani alarm bulunan katların dışında müzik yayını ve normal çalışma düzeni sürüyor. Yangın durumunda yerleştirilen sprinkler otomatik olarak patlayıp su püskürtüyor. 

    Kuleler kesintisiz elektrik sistemiyle donatılmış durumda. Posta dağıtım merkeziyle katlar arasında posta dağıtımını sağlayacak şekilde çalışan bir boru üzerinde posta gidiş-gelişi sağlanacak.''


Milliyet Gazetesi 16 Haziran 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön