29 / 03 / 2024

1994 yılında Huber Köşkü restore edilmiş!

1994 yılında Huber Köşkü restore edilmiş!

Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Huber Köşkü kullanılmak üzere restorasyona alınmış. Ougust Huber'in 1904 yılında Tarabya'da yaptırdığı 4 katlı köşkün restorasyonuna 1994 yılında 3.5 milyar lira harcanmış.



1994 yılında Huber Köşkü restore edilmiş!


Boğaz'daki Huber Köşkü'nün ''makyajı''na 3.5 milyar lira harcandı


Demirel'in köşkünü Beymen döşedi


Melek ELİTOK


    MİLYARLAR harcanarak restore edilen ve yeniden döşenen Boğaz'daki Huber Köşkü, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i bekliyor. Köşk, antika dekoratif objelerle donatılarak, tarihi dokusuna uygun, nostaljik bir hava verildi.

    Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nın 12 Aralık 1988'de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne devrettiği Tarabya'daki Huber Köşkü, en son eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde ilgi görmeyen Köşk, boş tutuldu. Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Huber Köşkü kullanılmak üzere restorasyona alındı. Perdesinden, halısına, mutfağından banyosuna kadar baştan aşağı Beymen'in döşediği üç katlı köşk için yaklaşık 3.5 milyar liralık harcama yapıldığı belirtildi. 

    Köşkün akan çatısının onarımı için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in özel emir verdiğini kaydeden köşk yetkilileri, Macaristan'dan getirilen özel malzemeyle çatının kaplandığına bildirdiler. Yaklaşık dört ay boyunca mimarı, boyacısı, dekoratörü, tesisatçısıyla toplam 100 kişinin çalıştığı köşkün bakımı sürüyor. 

    Köşk için dekoratif eşya olarak kullanılan antikaların Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'daki Horhor, Antikacılar Çarşısı'yla diğer antikacı dükkanlarından toplandığı belirtildi. Köşkün giriş salonunun ortasında sarı yıldızlı mermer bir masa, duvarlara yaslanmış kanapeler yer alıyor. Ahşap trabzanlı merpen başında ve Cumhurbaşkanı'nın makam odasının kapısında birer çift bronz köpek heykeli dikkat çekiyor.

    Makam odasında el oyması çiçek ve insan figürleriyle süslenmiş antika ahşap çalışma masası, koltuğu ve iki sandalye; perdelerle uyumlu renk ve ithal kumaşla kaplı yastıklarla dekore edilmiş modern bir kanape ve bir de televizyon bulunuyor.

    Yaver ve özel kalem odasında çalışma masası ve koltuklar, bekleme salonunda üzerinde imza bulunmayan bir yağlıboya tablo, Mozart'ın bronz heykeli ve orta masanın üzerine antika bir masa saati yer alıyor.

    İkinci katta misafir yatak odaları, vitray bir tavanla ayrılan üçüncü katta dinlenme ve yatak odaları bulunuyor. Köşkün avizeleri yenilendi, yerler Sümerbank'ın Hereke halılarıyla döşendi.


(1994 yılında Reşat Altın 2.536.042 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 26 Ocak 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön