25 / 04 / 2024

1994 yılında Pembe Yalı yeni sahibini bekliyormuş!

1994 yılında Pembe Yalı yeni sahibini bekliyormuş!

1994 yılında Kuzguncuk'taki Pembe Yalı, nam-ı diğer Mocan Yalısı ya da Fethi Paşa Yalısı yeni sahibini bekliyormuş. Tarihi yalı, 2. Sulh Hukuk Satış Müdürlüğü tarafından satılacakmış.



1994 yılında Pembe Yalı yeni sahibini bekliyormuş!


20 odası, dört büyük salonu olan, birçok mimari stili bir arada barındıran muhteşem yalı yeni sahibini bekliyor


'Pembe Yalı' satılık


Fransız List'i misafir eden, Le Corbusier'e ilham veren yalı satılıyor


    ÜSKÜDAR'la Kuzguncuk arasında Boğaz kenarında bulunan ''Pembe Yalı'' satışa çıkarıldı. Satış, 7 Şubat'ta, 2. Sulh Hukuk Satış Müdürlüğü'nde saat 14.00'te yapılacak.

    1795 yıllarında yapılan, renginden dolayı Pembe Yalı diye bilinen yalı, Sultan Mahmud'un kızı Atiye Sultan'la evlenen Fethi Ahmed Paşa tarafından, Mihribah Sultan'ın torunlarından biriyle evli bir Şeyhülislam'dan satın alındı. Abdülaziz'in kayınpederi, Sultan Mahmud'un damadı olan paşa, aynı zamanda Tophane Müşiri, Kral Franz Joseph döneminde ilk Viyana Sefiri, Beykoz Şişe Cam Fabrikaları kurucusu ve ilk Askeri Müze'nin kurucusu.

    Paşa, küçük bir kayıkhane üstü olarak aldığı yalıyı, tavanlarını İtalyan ressamlarına, çift merpenleri ise lir biçiminde Venedik ustalarına inşa ettirdi. Macaristan'dan markitöri parkelerini, Roma'da Papa ve kardinaller çıkartmakla ünlü Barberi ailesine ait Barberi havuz ve heykelleri getirtti. 

    İlk başta selamlık ve harem olmak üzere iki bölümde inşa edilen yalının büyük mermer salonunda 18'inci asır Kütahya çinileri ve çeşmeleri mevcut.

    Fethi Ahmed Paşa'nın, Sultan Aziz'i sık sık misafir ettiği, meşhur kompositor piyanist Franz Liszt'in piyano çaldığı bu yalı torunlarından Şevket Mocan tarafından esaslı bir restorasyona tabi tutuldu.

    Şevket Mocan'ın kızları Ruya Mocan ve Ayşe Bastımar da bu aile yadigarı eseri korumak için önemli onarımları yaptılar.


Milliyet Gazetesi 12 Ocak 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön