25 / 04 / 2024

1994 yılında tarihi yalılar, sigortacıların kabusuymuş!

1994 yılında tarihi yalılar, sigortacıların kabusuymuş!

1994 yılında deniz kazalarındaki artış nedeniyle sigorta şirketleri, tarihi yalıları sigorta etmekten kaçınıyormuş. Yangın, infilak, deniz kazaları gibi nedenlerden dolayı yalılar, yüzde yüz açık tehlike olarak görülüyormuş.



1994 yılında tarihi yalılar, sigortacıların kabusuymuş!


Boğaz'ın sigortası yok


Deniz kazalarındaki artış nedeniyle sigorta şirketleri, tarihi yalıları sigorta etmekten kaçınıyor


Gül ÖZBAY


    TARİHİ ve antik değerinin yanı sıra, sık sık maruz kaldığı deniz kazaları yüzünden İstanbul Boğazı'ndaki yalıların, sigortacıların kabusu olduğu belirtildi. 

    Özellikle ahşap yalı ve evleri ''risk kuşağı'' diye tanımlayan sigorta şirketleri, bu yapıları sigorta etmekten kaçınıyor. Yangın ve deniz kazalarına dayanıklılık, antik değerini tekrar yerine koyma gibi ölçütlerde, bu tip binalar yüzde yüz açık tehlike olarak görülüyor. Bazı şirketler ahşap binaların sigortasını kabul etse bile, sigorta bedelini yıllık en az 200 milyon liradan başlatarak caydırıcılık getiriyorlar. Bu bedelin 100 milyon lirası yangın, 52 milyon lirası deniz kazaları geri kalan da infilak, yıldırım, depreme karşı. Ahşap ve tarihi olmayan betonarme yapılar için de normalden en az 8-10 kat fazla ücret talep ediliyor.

    Boğaz'daki ahşap ve antik yalıları sigorta etmediklerini belirten Güven Sigorta Genel Müdürü Enver Yalçınkaya ile Ak Sigorta Genel Müdürü Ercan Mutlu şunları söylediler:

    ''Göz göre göre, açık risk almak istemeyiz. Bu kumardır, biz girmeyiz. Yangında, gemi çarpmasında, infilakta o hasar yerine nasıl konulur? Bazı şirketler yapabilir ama Allah kerim diyerek bu tehlikeye girilmez.''

    Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı ise, Boğaz'ın çok pahalı bir sigorta şeridi olduğuna dikkati çekerek şöyle dedi:

    ''Boğaz'daki 10 milyar lira sigorta değerindeki beton bir yalı yangın, infilak, deniz araçlarının çarpmasına karşı, içindeki normal eşyasıyla birlikte örneğin 58 milyona sigortalanırken, yine 10 milyarlık Levent'teki müstakil bahçeli bir villa aynı teminatlar için, yıllık sadece 7 milyon lira öder.''


(1994 yılında Reşat Altın 2.536.042 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Nisan 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön