20 / 04 / 2024

1994 yılında Topkapı'nın Hyde Park gibi düzenlenmesi istenmiş!

1994 yılında Topkapı'nın Hyde Park gibi düzenlenmesi istenmiş!

1994 yılında Topkapı'da tarihi surların yanındaki Anadolu ve Trakya Otogorları'nın Esenler'e taşınmasıyla boşalacak 44 bin metrekarelik arsanın, mafyaya kaptırılmadan ve rant kapısı olmadan yeşil alan yapılması istenmiş.



1994 yılında Topkapı nın Hyde Park gibi düzenlenmesi istenmiş!


Topkapı'yı yeşil cennet yapalım


İstanbullular, otogardan boşalan alanın mafyaya kaptırılmadan Londra'daki Hyde Park gibi düzenlenmesini istiyor.


Topkapı'nın mezbelikten kurtarılması için tarihi fırsat kapımızda. Şimdi İstanbulluların en büyük dileği; otobüs garajlarının Ferhatpaşa'daki yeni otogara taşınmasıyla boşalacak Anadolu ve Trakya otogarlarının 44 bin metrekarelik arsasının yeşil alan yapılması.


Yıllardır Topkapı'nın pisliğinden düzensizliğinden ve seyyar satıcılarından bunalan İstanbullular, boşalacak yerin bir rant olarak görülmemesini, buraya siteler ve işyerleri yapılmaması gerektiğini belirterek, belediyeye ait bu geniş alanın en kısa zamanda İngilizlerin ündü Hyde Park'ı gibi yapılmasını istiyor.


Garajların taşınmasıyla boşalacak yazıhanelerin seyyar satıcılar, uyuşturucu tacirleri, mafya ve fuhuş sektörünce işgal edilerek, Topkapı'nın yeni bir ''suç semti'' haline gelmesinden korkan İstanbullular, yeni Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya hemen eğilmesi gerektiğini vurguluyorlar.


Tarihi Surların yanı başında özellikle çok katlı bir yapılaşmaya izin verilmesinin ''cinayetten'' başka bir anlama gelmeyeceğini söyleyen mimarlar, ''Umarız ki yeni başkan belirli çevrelerin etkisinde kalarak, buraya işyerleri ve sitelere izin vermez. Aksi takdirde bu köşe eskisinden farklı olmaz'' dediler.


Belediye ne diyor?


Topkapı'yı yeşil alan olarak düzenlemek isteyen Belediye eski Başkanı Nurettin Sözen, taşınma gecikince bu düşüncesini gerçekleştiremedi. Topkapı'yla ilgili bir projesi bulunmayan yeni Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise yeşil alan fikrine sıcak baktığı bildiriliyor.


Ancak Erdoğan, taşınma tamamlandıktan sonra yaptıracağı incelemeye göre karar verecek. Yeşile hasret halk, Topkapı'nın bugünkü çirkin görüntüsünden kurtulup, yeşil bir cennet haline gelmesi için, başkanın vereceği kararı bekliyor.


Hürriyet Gazetesi 21 Nisan 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön