19 / 04 / 2024

1994 yılında yeni İstanbul önerisi!

1994 yılında yeni İstanbul önerisi!

1994 yılında Başbakan Çiller'in danışmanı Mimar Behruz Çinici, hazırladığı çalışmalarda İstanbul'un sınırlarını doğuda Bursa ve Zonguldak'a, batıda ise Edirne'ye kadar genişletilmesini, Boğaziçi'nin 'Milli Park' haline getirilmesini önermiş.



1994 yılında yeni İstanbul önerisi!


İstanbul yeraltına 


Çiller'in danışmanı ünlü mimardan yeni İstanbul önerisi


Sedat Laçiner


Başbakan Çiller'in Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Şehircilik ve Mimarlık Başmüşavirliği'nin başına getirdiği dünyaca ünlü mimar ve şehirci Behruz Çinici, üç aydır hazırlanan çalışmaları ve Çiller'e sunduğu raporları Milliyet'e açıkladı.


İstanbul'un sınırları doğuda Bursa ve Zonguldak'a, batıda Edirne'ye kadar genişletilmeli. Otoparklar, alışveriş merkezleri, bunlara ek olarak diğer yerleşim birimleri yeraltına taşınmalı. Su yollarının kullanımına ağırlık verilmeli. Boğaziçi Milli Park haline getirilmeli.


1994 yılında yeni İstanbul önerisi!


'İstanbul, yeraltına'


Başbakan'ın geniş yetkilerle donattığı danışmanı ünlü mimar ve şehirci Behruz Çinici Çiller'e sunduğu raporları Milliyet'e açıkladı: ''İstanbul'un sınırları doğuda Bursa ve Zonguldak'a, batıda Edirne'ye kadar genişletilmeli''.


Sedat LAÇİNER/ANKARA


   BAŞBAKAN Tansu Çiller'in, Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Şehircilik ve Mimarlık Başmüşavirliği'nin başına getirdiği dünyaca ünlü mimar ve şehirci Behruz Çinici, üç aydır Başbakanlık bünyesinde hazırlanan çalışmaları ve Başbakan Tansu Çiller'e sunduğu raporları Milliyet'e açıkladı.

   Başbakanlık genelgesiyle geniş yetkilerle donatılan Çinici, İstanbul'un kurtuluşunun yeraltına inerek mümkün olabileceğini öne sürerek, İstanbul ilinin doğuda Bursa'ya ve Zonguldak'a, batıda da Edirne'ye kadar genişletilmesi gerektiğini söyledi.

   İstanbul'un sınırlarının yanlış olduğunu öne süren Behruz Çinici, çalışmaları şöyle özetledi:

   ''İstanbul'un sınırlarının yeniden tayin edilmesi gerekiyor. Edirne, Zonguldak ve Bursa'yı içine alan bir sınır belirlenmeli. Bu makro ölçek içerisinde İstanbul'un sorunlarına yaklaşmak gerekiyor. Türkiye'yi 19 bölgeye ayırarak sorunların üstesinden gelmek çok daha kolay olacaktır.''


''MİLLİ PARK''


   İstanbul'un havadan bakıldığında ve karadan girişlerde büyük bir savaşta bombalanmış bir şehri andırdığını söyleyen Çinici, ''Gecekondu çiftlikler''den, şehrin yeraltına indirilmesi dahil bugüne kadar duyulmamış, ilginç çözüm yollarını anlattı.

   Başbakanlık Başmüşaviri Çinici İstanbul'un kurtuluş reçetesini şöyle açıkladı: 

   ''1 - Şehrin yeraltına taşınması gerekir. Sadece metroyla yetinilmemelidir. Bu çerçevede otoparkların ve alışveriş merkezlerinin, bunlara ek olarak diğer yerleşim birimlerinin yeraltına taşınması, şehrin düzeyinde kalan kısmın da yeşil alana kavuşturulması gerekiyor.

   2 - Su yollarının kullanımına ağırlık verilebilir. Bu durum karayollarındaki yükü azaltacağı gibi çevre kirliliğinin önlenmesinde de önemli avantajlar sağlar. 

   3 - Boğaziçi Milli Park haline getirilmelidir. Boğaziçi şu ana kadar yağmalanmıştır. Bundan sonra ne kurtarabilirsek kardır.

   4 - Gecekondu alanlarının ihya edilmesi için yerel yönetimlerle işbirliği halinde bir çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Gecekondular belli yerlerde bloklarda toplanarak, gecekondu alanları yeşil alana döndürülebilir. 

   5 - Belediyelerin aralarında koordinasyonu sağlayacak bir düzenleme gerekiyor.

   6 - Parklar taşlaşıyor, şehre şehir kişiliğini veren meydanlar bulunmuyor. İstanbul'a bir sokak disiplini verilmesi gerekiyor.''


Milliyet Gazetesi 12 Kasım 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön