26 / 04 / 2024

1995 yılında Atlı Köşk müze olacakmış!

1995 yılında Atlı Köşk müze olacakmış!

1995 yılında Sakıp Sabancı, yaşadığı Emirgan'daki tarihi Atlı Köşk'ü açık hava müzesi olarak halka açmaya karar vermiş. Nadide parçaların bulunduğu Atlı Köşk'ün kalıcılığı Sabancı Vakfı'yla sağlanacakmış.



1995 yılında Atlı Köşk müze olacakmış!


Atlı Köşk Müzesi


İşadamı Sakıp Sabancı, zengin sanat koleksiyonuyla süslediği evini halka açıyor


    SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, yıllardır topladığı paha biçilmez eserlerle süslediği Emirgan'daki Atlı Köşk'ü halka açık müze haline getirecek. Sabancı, ''Ben işadamıyım, 'benim işim fabrika kurmaktır' diye işin içinden çıkılamaz. Evet ben işadamıyım, benim işim fabrika kurmaktır, ama okul da yaptırmaktır, yurt da yaptırmaktır'' dedi.

    Sabancı'nın değerli koleksiyonunda, tablolarla hat sanatı örnekleri önemli yer tutuyor. Türk resminin kurucularından Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid Efendi, Hüseyin Avni Lifij ve Hüseyin Zekai Paşa'nın tablolarının bir eşi daha bulunmadığı belirtiliyor.

    Yaşadığı köşkünü halka açmaya karar veren Sakıp Sabancı, kuracakları müzenin kalıcılığını Sabancı Vakfı aracılığıyla sağlayacaklarını belirterek şöyle konuştu:

    ''Bu köşkün müze olması, akılcı bir statüye bağlanması, Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın aracılığıyla belli denetimlere tabi tutulması ve toplanan sanat eserlerinin topluma mal edilmesi; işadamının kültür ve sanat alanındaki faaliyetleri için örnek teşkil edebilir. 

    Biz toplamışız, bu nadide sanat eserlerinin bekçiliğini yapmışız. Biz gittikten sonra ne olacak? Bunların dağılmaması için sağlığımızda bir teşebbüse girişemezsek, bir tedbir alamazsak vebal altında kalırız.''

    Türkiye'deki tarihi eserlerin, yıllardır yağmalandığını anlatan Sabancı, şöyle dedi:

    ''Eserlerimiz yüzyıllar boyu Batı müzelerine aktı. Çünkü devletin imkanı yoktu, özel sektörse hazırlıklı değildi.''


Milliyet Gazetesi 15 Mayıs 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön