25 / 04 / 2024

1995 yılında Halkalı çöplüğü aşama aşama kapatılacakmış!

1995 yılında Halkalı çöplüğü aşama aşama kapatılacakmış!

1995 yılında İstanbul'un en büyük çöplüğü olan Halkalı çöplüğü kademe kademe kapatılacakmış. 1.5 trilyonluk projeyle 100 hektar genişliğindeki çöplüğün üzeri toprakla kapatıldıktan sonra yeşil alan haline getirilecekmiş.



1995 yılında Halkalı çöplüğü aşama aşama kapatılacakmış!


Halkalı çöplüğü kapatılıyor


İstanbul'un en büyük çöplüğü Halkalı, yarından itibaren aşama aşama kapatılacak. Şubat ayı sonunda tamamen kapatılarak, artık çöp dökülmesine izin verilmeyecek. Martta açılacak ihale sonucunda da üzeri kapatılarak yeşil alan haline getirilecek.


Nuray TARHAN


    UZUN süredir ''Kapatılacak kapatılmayacak'' tartışmalarıyla gündemde kalan İstanbul'un 20 yıllık çöplüğü Halkalı nihayet kapatılıyor. Yarından itibaren Halkalı'ya gelen çöp kamyonlarının sayısı bin 500'den 250'ye düşürülecek.

    Şubat sonunda çöplüğe artık hiç çöp dökülmeyecek. Halkalı'daki aktarma istasyonlarına gönderilecek. Mart veya nisan ayında da çöplüğü ıslah etmek için ihale açılacak. Proje çerçevesinde 1 yıl içerisinde üzeri toprakla kapatılarak yeşil alan haline getirilecek. Metan bacaları yerleştirilerek patlaması önlenecek. Elde edilen gaz toplu konutun ısınma ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak. Drenaj sistemiyle de çöpün suyu çekilerek çevreye zarar vermesi engellenecek. 

     1993 nisanında patlayan Ümraniye çöplüğünün ıslahı için açılan ihale ocakta tamamlanacak. Çöplük 1 yıl içinde tamamen kapatılacak. Kemerburgaz'ın ıslah projesi ise hazır. Halkalı'dan sonra haziran - temmuz ayı içerisinde çöplük kapatılacak. 

     Halkalı çöplüğünün kapatılma projesi çalışmaları 1992'den bu yana sürüyor. 70 milyon marklık (1.5 trilyon lira) projeyi Danimarkalı Danwaste firmasıyla Nurol yürütüyor. Bu proje kapsamında 3 ana ünitenin yapılması öngörülüyor. Bunlardan ilki olan imha üniteleri Şile ve Kemerburgaz'da bulunuyor. İkinci ünite olan aktarma istasyonlarından Pendik, Halkalı ve Yenibosna bitmiş durumda. Ümraniye'deki devam ediyor. Bakkalköy'de halkın tepki göstermesi yüzünden çalışmalar aksıyor. Şişli'de şubatta bitmesi öngörülüyor. Günlük 24 ton yakma kapasiteli hastane atıkları ünitesinin de nisan - mayıs ayında tamamlanması bekleniyor.


KAPATILACAK ÇÖPLÜKLERİN PROFİLİ


    Halkalı

Genişliği....................100 hektar

Çöp miktarı.................15 milyon ton

Günde dökülen çöp miktarı...3 bin 500 ton


Ümraniye


Genişliği         30 hektar

Çöp miktarı    5 milyon ton


Kemerburgaz 


Genişliği         25 hektar

Çöp miktarı    5 milyon ton


(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 1 Ocak 1995 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön