25 / 04 / 2024

1995 yılında pahalı konutlar çabuk alıcı buluyormuş!

1995 yılında pahalı konutlar çabuk alıcı buluyormuş!

1995 yılında özel sitelerdeki konutlar ve Boğaziçi'ndeki yalı ve villalar çok çabuk alıcı buluyormuş. Ortadirek diye tabir edilen ucuz konutlar satılamıyormuş, kooperatifler ise müşteri bulmakta zorlanıyormuş.



1995 yılında pahalı konutlar çabuk alıcı buluyormuş!


Pahalı konut kapış kapış


Emlakçılar, sonbaharı bekliyor. Normal konut satışları fazla hareket kazanamadı. Ancak özel sitelerde ikinci el satışları çok iyi... Özellikle pahalı konutlar çabuk alıcı bulurken ortadirek evleri satılamıyor.


Perihan ÇAKIROĞLU


   EMLAK piyasası, aslında sonbaharı bekliyor. Ufak ufak kıpırdanmalar yok değil ama bu satışlar yine de emlakçıları tatmin etmiyor. Aralarında en hoşnutları, gözde olan özel siteler ile Boğaziçi'ndeki yalı ve villaları pazarlayanlar.

    Şu anda emlak piyasasında görünen manzara, normal dairelerin oturmak için alınırken, özel sitelerdeki villaların yatırım için tercih edilmesi. 

    Yine toplu konutlar ve kooperatiflerde de fazla hareket görülmüyor. Düşük taksitli olanları uzun bekleme süresi gerektirdiğinden, yüksek taksitli olanları da alım gücünün düşüklüğünden fazla müşteri bulamıyorlar. Ancak uzun süreli reklam kampanyalarıyla ev sahibi olmak isteyenler, bir ölçüde etkilenebiliyorlar.

    Bu arada özellikle lüks konutlarda fiyatların aşırı spekülatif olduğu ve fiyatların suni olarak yükseltildiği de iddia ediliyor. Hatta bu konuda Emlakbank'ın uygulamaları da eleştiriliyor.

    Emlakmarket'den Atilla Çavuşoğlu gayrimenkulün uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirterek, faiz, döviz ve borsanın bu pazarı olumsuz etkilediğini söylüyor. Bahçeşehir'de villa pazarlayan emlakçılardan Fatma Taşçı ile Turyap Emlak'tan bir satıcı satışlardan çok memnun olduklarını ifade ediyorlar ve şöyle konuşuyorlar:

    ''Bahçeşehir, şu anda ikinci el satışlarda en iyi rantı kazandıran yer. İki ay önce 3 milyar liraya satılan bir villa, şimdi 6-8 milyara yükseldi. Bu bölgeye Ataköy, Florya, Levent ve Etiler'den gelen çok insan var. Bu konutları alanlar çok beklemeden satabiliyorlar. Bu da kar marjının yüksekliğinden kaynaklanıyor.''

    Ulusal Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin konut alıp satarken çok iyi araştırma yapmak gerektiğini vurguluyor ve ''Satıcılar, herkes şu fiyatı istiyor, öyleyse ben de daha yükseğini isteyeyim diye düşünmesinler. Çünkü, sonunda çok uzun bekliyorlar'' diye konuşuyor.

    Emlakçıların gözlemlerine göre özel sitelerin en yeni müşterileri tekstilciler. İhracatın lokomotifi tekstil sektörünün temsilcileri, ev alırken de kentten uzak yörelerdeki villa ve daireleri tercih ediyorlar.


İNŞAAT MALZEMELERİ


(Arsa Payı için)                         (m2/Milyon TL)


Sosyal konut                                         9

(Asansörsüz, kalorifersiz)

Normal konut                                       11

(Asansörlü, kaloriflerli,

parkeli)

Lüks, süperlüks, ultra lüks                   15

konut 

(Malzeme ve yapı şartlarına 

göre)


(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 18 Temmuz 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön