16 / 04 / 2024

1995 yılında Sait Halim Paşa Yalısı büyük hasar görmüş!

1995 yılında Sait Halim Paşa Yalısı büyük hasar görmüş!

1995 yılında Yeniköy sahilindeki tarihi Sait Halim Paşa Yalısı'nda çıkan yangında, çatı tamamen, bazı odalar ve dış duvarlar kısmen yanmış. Yakıldığı iddia edilen yalıda 300 milyar liralık zarar meydana gelmiş.



1995 yılında Sait Halim Paşa Yalısı büyük hasar görmüş!


Yakılacak denmişti


ANAP'lı Halit Dumankaya'nın bir yıl önce 'Yakacaklar' dediği Yeniköy'deki tarihi Sait Halim Paşa Yalısı, eşsiz süslemeleriyle birlikte dün yandı.


Çok büyük hasar var... Altın varaklı, sedef kakmalı süslemeleri, antika mobilyaları ile bir müzeyi andıran 2 katlı muhteşem yalıda dün saat 12.20'de çıkan yangında, çatı tamamen, bazı odalar ve dış duvarlar kısmen yandı.


Fatura ağır: 300 milyar... Üç saatte güçlükle kontrol altına alınabilen yangın sırasında, çatı katında bulunan paha biçilmez antika mobilyalar ve tablolar kül oldu. Yalıdaki zararın 300 milyar lira civarında olduğu öğrenildi.


Dumankaya ne demişti? Esrarengiz yangın, ANAP'lı Halit Dumankaya'nın 7 Aralık 1994'te TBMM'de TÜRBAN ile yaptığı konuşmayı hatırlattı. Dumankaya, yalının yakılacağı iddiasında bulunmuş ve şöyle demişti:


Eserleri değiştirdiler. ''Şimdi ben buradan ihbarda bulunmak istiyorum. Sait Halim Paşa Yalısı'ndaki tarihi eserlerin, sahteleriyle değiştirildiği iddiası var. Bu konu araştırılsın.''


Yakacaklar, tedbir alın... Dumankaya, 16 Mayıs'ta KİT Komisyonu'nda da ''Sait Halim Paşa Yalısı'nı yakacaklar'' iddiasını yinelemişti. Bu arada İstanbul eski İtfaiye Müdürü Kılıç, ''1992'de yalının yangın sistemini incelememize izin vermemişlerdi'' dedi.


(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 13 Kasım 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön