28 / 03 / 2024

1996 yılında Ajda Pekkan'a komşu gecekondu 20 milyar lira!

1996 yılında Ajda Pekkan'a komşu gecekondu 20 milyar lira!

Tarabya sırtlarına yıllar önce bir gecekondu inşa eden bir vatandaş 1996 yılında Ajda Pekkan'a komşu olunca, 600 metrekare arsası olan tapulu gecekondusunu 20 milyar liraya satışa çıkarmış.



1996 yılında Ajda Pekkan a komşu gecekondu 20 milyar lira!


20 milyona 'kondu'


20 yıl önce İstanbul'a göçüp Tarabya sırtlarına iki göz kulübe konduran Çorlulu Hüsnü Akanca, bugün Ajda Pekkan'ın 75'er milyar liralık villalarına komşu. Yıkım korkusunu ''Özal affı''yla aşan ve tapu tahsis belgesini cebine koyan Akanca, çocuklarının geleceğini kurtarmanın sevincini yaşıyor.


Akanca, 600 metrekare arsalı kondusuna 20 milyar istiyor. İstinye ve Tarabya sırtlarındaki kondular, deniz manzaralı ve manzarasız, tapulu ve tapusuz olarak pazarlanıyor. En ucuz gecekondu 1.5-2 milyardan başlıyor. Konduların kiraları ise 5 milyon liraya kadar çıkıyor.


1996 yılında Ajda Pekkan a komşu gecekondu 20 milyar lira!


Ajda Pekkan'a komşu gecekondu 20 milyar


Çorlulu Hüsnü Akarca yıllar evvel göç edip gecekondu yaptığı Tarabya sırtlarındaki Ajda Pekkan'a komşu kondusunu 20 milyara satışa çıkardı.


Perihan ÇAKIROĞLU


   YILLAR önce Çorlu'dan gelip deniz manzaralı diye Tarabya üstüne gecekondusunu kuran şoför Hüsnü Akanca, evinin bir gün 20 milyar edeceğini belki hiç düşünmemişti. Ajda Pekkan'la komşu olacağını da hesaba katmamıştı. Yıkım korkuları yaşasa da, Boğaz'ın keyfini çıkaran ''mutlu azınlık'' içinde yer aldı 20 yıl. Akanca, Özal döneminde kondusuna tapu tahsis belgesi almıştı.

   Devletin gözünde ''kayıt dışı'' muamele görerek yok sayılan gecekondu gerçeği, gayri resmi rant oluşturmaya devam ederken, özellikle Boğaz sırtlarında ilginç çelişkiler de yaratıyor. Bir yanda kondular, bir yanda da lüks villalar.

   Deniz manzaralı gecekondular, sonunda zengin rantiyelerin eline geçiyor. Çok ucuza kapatılan kondular, yıkılıp yerlerine villalar dikiliyor. Sonuçta kaybeden devlet oluyor.

   Üç çocuğuna gelir sağlamak için kondusunu 20 milyar liraya satışa çıkaran Hüsnü Akanca'nın Cumhuriyet Mahallesi'nde 600 metrekarelik evine kim müşteri olacak henüz belli değil ama Ajda Pekkan'ın 5 villasından her birini 75 milyar liraya sattığı söyleniyor. 

   İstinye ve Tarabya sırtlarındaki kondular, deniz manzaralı ve manzarasız, tapulu ve tapusuz olarak pazarlanıyor. En ucuz gecekondu, 1.5-2 milyardan başlıyor. Gecekonduların kiraları ise 5 milyondan 25 milyon liraya kadar çıkıyor. Başka semtlerde emlakçılar, satışların durgunluğundan yakınırken, bu bölgelerdeki emlakçılar, son derece memnunlar. Alıcıları ise büyük rantiyeler.

   Emlakçılar ve bölge halkı, ''Buralarda kimse yıkım yapamaz. Aksi takdirde kan gövdeyi götürür'' diyorlar.


(1996 yılında Reşat Altın 7.464.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 25 Mayıs 1996 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön