24 / 04 / 2024

1996 yılında Akmerkez, dünyanın en iyi alışveriş merkezi seçilmiş!

1996 yılında Akmerkez, dünyanın en iyi alışveriş merkezi seçilmiş!

1996 yılında Etiler'de 165 bin metrekare üzerine kurulu Akmerkez, Uluslararası Alışveriş Konseyleri'nin Las Vegas kentinde düzenlediği yarışmada, 100 alışveriş merkezi arasında, dünyanın en iyi alışveriş merkezi seçilmiş.



1996 yılında Akmerkez, dünyanın en iyi alışveriş merkezi seçilmiş!


Akmerkez dünya şampiyonu


   İSTANBUL Etiler'deki Akmerkez, Uluslararası Alışveriş Konseyleri'nin (ICSC) düzenlediği yarışmada dünyanın en iyi alışveriş merkezi seçildi. 5-9 Mayıs tarihleri arasında ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen yarışmaya katılan Akmerkez, yaklaşık 100 alışveriş merkezi arasında birinci seçildi. Akmerkez, dünyada bu konuda verilen en büyük ödül olan ''ICSC International Design and Development'' (tasarım ve geliştirme) ödülünü aldı. Akmerkez'in ödülü ICSC Başkanı Milton Cooper tarafından Akmerkez Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dinçkök'e sunuldu. 

   Geçen yıl Avusturya'nın Viyana kentinde düzenlenen ''ICSC Avrupa'' yarışmasında da 83 alışveriş merkezi arasında birinci seçilmişti. Böylece Akmerkez, dünyada bu iki ödüle birden sahip olan tek alışveriş merkezi oldu.


ICSC ÖDÜLÜ NEDİR?


   Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi, 1976'dan bu yana ICSC International ve ICSC Europe olarak, tasarım ve geliştirme dalında yarışma düzenliyor. Bu yıl 20'ncisi düzenlenen yarışmaya İngiltere'den Amerika'ya, Uruguay'dan Singapur'a çeşitli ülkelerden 100 alışveriş merkezi katıldı. ICSC en iyi alışveriş merkezleri yarışmasına, son üç yılda devreye giren alışveriş merkezleri katılabiliyor. Yarışma, yaratıcı tasarım ve inşaat kalitesine dayanıyor. Değerlendirmede, iç ve dış mimari tasarım, dekorasyon, malzeme seçimi, tasarım uyumu (renk, malzeme ve ışık), genel geliştirme hedefleri (mağaza yerleştirme ve dağılımı, güvenlik...), inşaatın zorluk derecesi ve yenilik ile yönetim puanlanıyor.


    Değerlendirmeyi yapan jüri, alışveriş merkezi geliştirme, mimarlık, pazarlama ve yatırım danışmanlığı alanlarında uzman kişilerden oluşuyor.

    Akmerkez, Akkök, Tekfen ve İstikbal şirketlerinin ortaklığı ile gerçekleştirildi. Yüksel İnşaat tarafından inşa edilen Akmerkez'in işletmecisi Üçgen Bakımı ve Yönetim Hizmetleri. Dekorasyonu dünyaca ünlü Development Design Group tarafından gerçekleştirilen Akmerkez, 150 milyon dolara mal oldu. Akmerkez'in yatırımcıları, İzmir'de de yeni bir Akmerkez açmayı planlıyor.

    165 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu Akmerkez'in toplam 33 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunuyor. Günde ortalama 50 bin kişinin gezdiği Akmerkez'de bu sayı hafta sonlarında 75 bin kişiye ulaşıyor. 

    Akmerkez, 241 mağazası, 1500 araç kapasiteli dört katlı otoparkı, yıl boyunca çalışan iklimlendirme cihazları, yangın ihbar ve söndürme sistemi, müzik yayını, uydu anten ve güvenlik kamera sistemleriyle bina otomasyonuyla ziyaretçilerine çağdaş ve güvenli bir şekilde hizmet veriyor.

    Proje çalışmalarına 1989 yılında başlanan Akmerkez, 20 Aralık 1993'te Süleyman Demirel tarafından açılmıştı.


Hürriyet 15 Mayıs 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön