26 / 04 / 2024

1996 yılında Boğaz'a Demiryolu Tüp Geçişi Projesi!

1996 yılında Boğaz'a Demiryolu Tüp Geçişi Projesi!

1996 yılında Ulaştırma Bakanlığı, 'Demiryolu Tüp Geçişi Projesi' hazırlamış. Gebze-Söğütlüçeşme'yle Yenikapı-Halkalı arasında çift hatlı olarak çalışacak olan 12.5 kilometre uzunluğundaki Tüpgeçit 637 milyon dolara mal olacakmış.



1996 yılında Boğaz a Demiryolu Tüp Geçişi Projesi!


Boğaz'a tüp geçit


Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı, Demiryolu Tüp Geçişi Projesi'yle, İstanbul'un ulaşımında 'devrim' gerçekleşecek. Bakan Barutçu, ''En büyük proje'' diye nitelediği tüp geçidin maliyeti 637 milyon dolar olduğunu söyledi.


2005'e hazırlık


İstanul'da tramvaylarla yapılan nostaljik gezilere bir yenisi daha ekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı'nca hazırlanan Demiryolu Boğaz Tüp Geçisi Projesi'yle İstanbullular görüntü açısından belki nostaljik bir gezi yapamayacak, ama 2005 yılının kent içi ulaşım sorunu da yaşanmayacak.


Ortak çalışma


Şehir planlaması, ulaşım planlaması, toplu taşım işletmeciliği, ulaşım ekonomisi, arkeoloji ve restorasyon, mimarlık gibi konuların yanı sıra çevre, trafik, inşaat, demiryolu, makine, elektrik, jeoloji, deniz ekolojisi, zemin mekaniği mühendisliği dallarında çalışmaların yapıldığı tüp geçit projesi için ayrıca Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'yla ortaklaşa stratejik etüt çalışması gerçekleştirildi.


Çift hatlı olacak


Boğaz Tüp Geçişi'nin İstanbul şehri için bugüne kadar yapılmış en büyük proje olduğunu vurgulayan Ulaştırma Bakanı Ömer Barutçu, ''2005 yılında İstanbul'un nüfusu 13 milyonu aşacak. Gebze-Söğütlüçeşme'yle Yenikapı-Halkalı arasında hizmet verecek olan deniz altındaki tüp geçit çift hatlı olarak çalışacak. Bu geçidin maliyeti ise 637 milyon dolarak belirlendi'' dedi.


Saatte 100 bin kişi


Japon ve İtalyan firmalarca gerçekleştirilecek Boğaz Tüp Geçit, yüzeysel metro inşaatıyla birlikte 12.5 km uzunluğunda olacak. Boğaz Tüp Geçişi, demiryolu banliyö hatlarının metroya dönüştürülmesiyle birlikte saatte 100 bin kişi taşıyabilecek.


(1996 yılında 1 dolar 81.000 liraya, Reşat Altın ise 7.464.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 31 Ekim 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön