24 / 04 / 2024

1996 yılında gayrimenkule yatıran kaybetmiş!

1996 yılında gayrimenkule yatıran kaybetmiş!

1996 yılında emlak fiyatlarının, bir önceki yılda enflasyonun, altında prim yapmasıyla gayrimenkule yatıran kaybetmiş. Siyasi belirsizlik, faiz ve dövizin yükselmesi birçok yerde emlak fiyatlarını düşürmüş.



1996 yılında gayrimenkule yatıran kaybetmiş!


Gayrimenkule yatıran kaybetti


Yatırımcının uzun vadeli gözdesi olan emlak, geçen yıl enflasyonun altında prim yaptı. Konut ve arsaların getirisi, ortalama yüzde 25 ile 50 arasında gerçekleşti.


Şule YÜCEBIYIK


   UZUN vadeli yatırım araçları arasında yıllardır en fazla karı getiren gayrimenkul 1995'te yatırımcılarını hüsrana uğrattı. Emlak fiyatları geçen yıl büyük çoğunlukla enflasyonun altında prim yaptı.

   Özellikle son aylarda siyasi belirsizlik, faiz ve dövizin yükselmesi birçok yerde emlak fiyatlarını düşürdü ya da durdurdu. Bir yılda konut fiyatları yüzde 25 ile 100 arasında artarken, arsa fiyatlarında bu oran 50 ile 150 arasında gerçekleşti.

   Emlakçılara göre, piyasada büyük bir durgunluk yaşanıyor. Ulusal Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin, ''Emlak almanın tam zamanı'' dedi. Medin, ''Satıcılar, mülklerini elden çıkarıp nakite çevirdi ve faize yatırdı. Bunun geçici olacağını görenler çok uygun fiyatlarla yüksek rant elde edebilecekleri bölgelerden emlak alabilir'' diye konuştu.

   Taşçı Emlak'tan Salim Taşçı da, son 4 aydır piyasanın kilitlendiğini ve fiyat artışının durduğunu söyledi. Taşçı, şu anda konut ve arsa fiyatlarının şişirilmemiş, reel değerinde satıldığını vurgulayarak ''Şimdi alan orta vadede büyük kar edebilir'' dedi.


Milliyet Gazetesi 8 Ocak 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön