26 / 04 / 2024

1996 yılında İstanbul, Miami'den 10 kat daha pahalı!

1996 yılında İstanbul, Miami'den 10 kat daha pahalı!

1996 yılında Miami'deki daireler İstanbul'daki dairelerden 10 misli daha ucuza satılıyormuş. Yeşilköy'de deniz manzaralı bir daire 108 milyar liraya satılırken, Miami'de okyanus manzaralı bir daire 10 milyar liraya satılıyormuş.



1996 yılında İstanbul, Miami den 10 kat daha pahalı!


İstanbul, Miami'den 10 kat pahalı


ABD'nin en gözde tatil merkezi Miami'de okyanus manzaralı ultra lüks daireler sadece 150 bin dolara satılırken, Yeşilköy'de benzer daire bunun on misli olan 1.5 milyon dolara satışa çıkarıldı


Onarım ihtiyacı da var... Türk parasıyla 108 milyar lira istenen Yeşilköy'deki daire, Halis Toprak'ın inşa ettiği Toprak Sitesi'nde ve 180 metrekare. Dairenin tek lüksü, site yüzme havuzu ve Marmara Denizi manzarası. Daha önce içinde kiracı oturduğu için dairede küçük çaplı bir tadilat yapmak şart.


Her türlü beyaz eşya... 10 misli ucuza satılan Miami'deki 120 metrekarelik dairelerde ise mikrodalga fırından derin dondurucuya kadar tüm beyaz eşya var. Daire sahipleri, kalp cihazlarının da bulunduğu sağlık kulübü, okyanus kıyısında özel plaj, yüzme havuzu ve tenis kortlarından da yararlanabiliyor.


1996 yılında İstanbul, Miami den 10 kat daha pahalı!


Miami'yi 10'a katladık


İstanbul Yeşilköy'deki deniz manzaralı daireye 108 milyar vermek yerine, bu fiyatın 10 kat daha azıyla ABD'nin en gözde tatil kentlerinden Miami'de süper lüks bir daireye sahip olabilirsiniz. Maimi Beach'teki muhteşem manzaralı 10 milyar 800 milyon lira fiyatlı Mirabella Konutları için, peşin ödemelerde yüzde 5 indirim de yapılıyor.


    İSTANBUL'daki lüks daire fiyatları, ABD'nin en gözde tatil eyaleti Florida'daki lüks daire fiyatlarını 10'a katladı. Miami'de okyanus manzaralı ultra lüks daireler, sadece 150 bin dolardan yani 10 milyar 800 milyon liraya satılıyor. Yeşilköy'de deniz manzaralı bir daire ise tam 10 misli fiyatla 1.5 milyon dolara, yani yaklaşık 108 milyar liraya satışa çıkarıldı.

    Halis Toprak'ın Toprak Sitesi'nde bulunan Marmara Denizi manzaralı, üçüncü kattaki daire 180 metrekare. Dairede 3 yatak odası, 1 salon, mutfak, 2 ayrı tuvalet, banyo ve geniş bir balkon bulunuyor. Salon şömineli. Fakat daha önce kiracı oturduğu için dairenin az da olsa onarıma ihtiyacı var. Mutfakta, fırın, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi donanım yok. Bahçesinde yüzme havuzu da bulunan sitenin önünde park ve gezinti alanı yer alıyor. Sitenin önünde, Marmara'nın sularında serinlemeyi göze alanlar için genel plaj bulunuyor. 

    İstanbul'daki bu astronomik fiyatlar, sadece Yeşilköy'e özgü değil. Suadiye'de deniz manzaralı 225 metrekare daire 350 bin dolara, Alarko Prenses Atiye Sitesi'nde süper lüks daire 335 bin dolara, Çiftehavuzlar'da, deniz tarafından 220 metrekare, süper lüks kat 225 bin dolara, Caddebostan'da dekorlu, ultra lüks 200 metrekare daire de, 210 bin dolara alıcı buluyor. 

    Miami'deki dairelerin ucuz fiyatları ise çok şaşırtıcı. Yılboyu ılıman iklime sahip Miami Beach, Collins Caddesi'ndeki muhteşem manzaralı Mirabella Konutları'ndaki dairelerin fiyatları sadece 150 bin dolar başlayıp 217 bin dolara kadar çıkıyor. Peşin ödemelerde en az yüzde 5 indirim de uygulanıyor.

    Okyanus ile körfez arasındaki, havuzlu, tenis kortlu sitedeki dairelerin mutfakları, elektrikli ocak, mikrodalga fırın, Sie Matic marka dolaplar, Kohler marka eviye, sessiz bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, derin dondurucu ve buzdolabıyla donatılmış. Yine Sie Matic ve Kohler marka cihazlar yerleştirilen banyosu ise mermer döşeli. Banyolarda jakuzi de var. Daireler, telefon ve kablolu TV bağlantısına hazır. 

    Mirabelle Konutları'nın kalp kontrol aletlerinin bile bulunduğu sağlık kulübü, okyanus kıyısında özel plajı bulunuyor. Site sakinleri elektrik, su, ısıtma ve bakım dahil aylık apartman gideri olarak daire başına 236-246 dolar ödüyor.


(1996 yılında Reşat Altın 7.464.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 12 Nisan 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön