29 / 03 / 2024

1996 yılında Polonezköy örnek olacakmış!

1996 yılında Polonezköy örnek olacakmış!

1996 yılında arsa mafyasının ve plansızlığın tehdidi altındaki Polonezköy'ün korunması ve kurtulması için yapılan çalışmalarla turizme ağırlık verilerek Polonezköy; Şile, Ağva, Riva gibi birçok yere örnek olacakmış.



1996 yılında Polonezköy örnek olacakmış!


Polonezköy örnek olacak


İstanbul'un akciğeri olarak nitelenen Polonezköy'ün korunması ve kurtulması için yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi. Arsa mafyasının ve plansızlığın tehdidi altındaki doğa harikası belde için, ilk adım 8 Temmuz 1994'te Resmi Gazete'de yayınlanan kararla atıldı. Bölgeyi ''Tabiat Parkı'' ilan eden Orman Bakanı Prof. Dr. Metin Hepgüler yönetimindeki ''Architects Association''a 300 sayfalık bir rapor hazırlattı.


    Prof. Dr. Metin Hepgüler denetiminde hazırlanan ''Polonezköy Tabiat Parkı Uzun Dönemli Gelişme Planı Raporu'' adlı kitapta, tarih ve doğasını koruyarak turizme ağırlık vermesi halinde, Polonezköy'ün Şile, Ağva, Riva, Ksenefon Mağaraları, Kurnaköy, Anadolu Feneri, Aydos Dağı gibi birçok yere örnek olacağı belirtiliyor. 37 kişilik ekibin 9 ayda hazırladığı raporda, Polonezköy'ün tarihinden toprak yapısına, mimari özelliklerinden flora ve faunasında yer alan canlı türlerinin listesine varana kadar, pek çok ayrıntı yer aldı.

    Raporda, 3 bin 4 hektarlık Polonezköy'ün yaşamını doğası ve tarihiyle sürdürmesi için çeşitli öneriler bulunuyor. Resmi Gazete'de yer alan karara göre, bölgenin genel gelişim şemasında 5 manzara noktası, 2 rekreasyon gölleri, 8 günübirlik kullanım alanı ile golf ve çim kayağı alanları öneriliyor. 94 hektar üzerinde düzenlenecek 8 günü birlik kullanım alanından 15 bin kişinin yararlanabileceği belirtiliyor. Uluslararası bir dinlence-eğlence mekanı yaratılmasını öngören rapor, yasal çerçevede alınacak kararlara, köy halkının da katılmasını öneriyor.


Ayda KAYAR/İSTANBUL


Hürriyet 15 Haziran 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön