25 / 04 / 2024

1997 yılında bankacılığın trilyonluk hanları satılacakmış!

1997 yılında bankacılığın trilyonluk hanları satılacakmış!

1997 yılında AKSİGORTA, Karaköy Bankalar Caddesi ile Yüksekkaldırım köşesindeki tarihi Minerva Han'ı satışa çıkarmış. Teklif alma yolu ile satılacak hanlara 1 trilyon lira dolayında değer biçilmiş.



1997 yılında bankacılığın trilyonluk hanları satılacakmış!


Bankacılığın trilyonluk tarihi hanları satılık


    AKSİGORTA, Karaköy Bankalar Caddesi ile Yüksekkaldırım köşesindeki tarihi Minerva Han'ı satışa çıkardı. Minerva Han'a bağlı cephede Yüksekkaldırım'a bakan Selamet Han'da satılacak.

    Emlak komisyoncuları iki tarihi binaya 1 trilyon lira dolayında değer biçiyor. Binanın tarihi öneminin yanı sıra bulunduğu arazi nedeniyle prim yaptığını söyleyen emlak komisyoncuları bu bölgedeki arazilere metrekare başına 3 ile 5 milyar arasında değer biçildiği söylüyorlar. Birçok bankaya ev sahipliği yapan Minerva Han ve Selamet Han, bir dönem Sabancı Holding'e bağlı Aksigorta'nın Genel Müdürlük binası olarak kullanıldı.


BANKALAR TARİHİ


    Osmanlı döneminden beri finans ve bankacılık kesiminin nabzı Galata ve Karaköy bölgesinde atıyor. 1913 yılında yapılan Minerva Han ve 1918'de inşa edilen Selamet Han Osmanlı'dan bugüne kadar Türk bankacılık tarihine sahne oldu.

    Minerva Han ilk olarak 1913'te Athena Bank'ın merkezi olarak inşa edildi. Ardından Deutsche Orient Bank, Doğan Sigorta, Yapı ve Kredi Bankası ve en son Aksigorta yönetim merkezi olarak kullanıldı. Minerva Han 358 metrekarelik zemin üzerinde, bodrumu, kasa dairesi, girişte müşteri holü olmak üzere 6 katlı. Toplan alanı da 3 bin 484 metrekare. Selamet Han ise 74 metrekare zemin üzerinde 6 katlı bir bina.

    Minerva Han ve Selamet Han'ın satışı için Aksigorta 1 Mart 1997'ye kadar kapalı zarf usulü teklifleri alacak. Aksigorta'nın gelecek tekliflere göre satış yapıp yapmamaya karar vereceği belirtildi.


    Bülent DEMİR


Minerva nedir?


Minerva, Yunan kökenli Athena ile özdeşleştirilen çok eski bir Roma tanrıçasının adı. Roma'nın koruyucusu olan Minerva, özellikle zanaatçıların ve sanayi etkinliklerinin tanrıçasıydı. Esquilinus Dağı'nda tapınağı bulunan ve Tıp Tanrıçası olan Minerva Medica da vardır. Bilgi ve bilgeliğin simgesi Minerva adına mart ve haziran aylarında şenlikler yapılırdı.


(1997 yılında Reşat Altın 12.220.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 5 Şubat 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön