18 / 04 / 2024

1997 yılında Esma Sultan Yalısı kongre merkezi olacakmış!

1997 yılında Esma Sultan Yalısı kongre merkezi olacakmış!

1997 yılında Ortaköy'deki tarihi Esma Sultan Yalısı 400 kişilik kongre ve toplantı salonu olacakmış. Geçirdiği yangın sonrasında sadece dış duvarları kalan yalı, 4-5 milyon dolara mal olacak projeyle tekrar kullanılacakmış.



1997 yılında Esma Sultan Yalısı kongre merkezi olacakmış!


Esma Sultan Yalısı da kongre merkezi oluyor


Zehra GÜNGÖR


   TARİHİ Esma Sultan Yalısı yılın 12 ayı kullanılacak 400 kişilik kongre ve toplantı salonu oluyor. 1972 yılında geçirdiği yangından sonra Ortaköy kıyısında tamamıyla dış duvarlarının kaldığı yalı, özgün hali korunarak, tamamıyla içten oluşturulan cam çadır konstrüksüyonla, şimdiki görüntüsüyle birlikte iki katlı bir kongre ve toplantı merkezi oluyor.

   Restorasyon izni için Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararının çıkmasını bekleyen mal sahibi İstanbul Turizm ve Otelcilik Şirketi, yeni projenin planlarını Fransız mimar Philip Robert'e çizdirdi. Yaklaşık 4 ile 5 milyon dolara mal olacak projenin en büyük özelliği cam çadır'' sayesinde binanın bütün karakterinin korunacak olması Cam çadır, yanlardaki kaidelere bağlanarak ortadan ikiye bölünecek ve yalı iki katlı olarak da kullanılacak. Birinci katta konferans düzenlenirken, ikinci kat davetler için hizmet verecek.

    

Osmanlı'nın ünlü siması

    

   Bilindiği gibi Esma Sultan, Osmanlı padişahlarından Abdülhamit'in kızıydı. İstanbul'un en süslü kadını olan Esma Sultan, yalılarda toplantı ve şölenler düzenlerdi. Esma Sultan Yalısı'nın hangi mimarın yaptığı bilinmiyor. Bina 1762'de depremde hasar gördü ve onarıldı. 1856'da bir yangın geçirdi. Dönemin mimarı Nikagos Balyan, Esma Sultan'ın ölümünden sonra Nikagos Balyan, Esma Sultan'ın ölümünden sonra Tırnakçızade ailesinin mülkiyetine geçen yalıyı onardı. 20. yüzyılın başında yalı, tütün deposu olarak kullanıldı, daha sonra da kömür deposu oldu. 1992'de yapının onarım çalışmaları başlandı. Yıkılmaya yüz tutan ahşap ev aslına bağlı kalınarak onarıldı. Avluda peyzaj düzenlemesi yapıldı.


(1997 yılında 1 dolar 207.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 2 Ocak 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön