28 / 03 / 2024

1997 yılında İstanbul'a 2. Boğaz!

1997 yılında İstanbul'a 2. Boğaz!

1997 yılında mühendis Bayram Durmuş'un, İstanbul'a yapay boğaz açılması önerisi, Ruslar'ın da ilgisini çekmiş ve Rus Ordu gazetesinde yayınlanan yazıda ikinci bir boğaz önerisi değerlendirilmiş.



1997 yılında İstanbul a 2. Boğaz!


İstanbul'a 2. Boğaz


Moskova AA


   TÜRK mühendis Bayram Durmuş'un, İstanbul'a yapay boğaz açılması önerisi, yaklaşık 300 yıldır Boğazlar ile ilgilenen Ruslar'ın da ilgisini çekti. 

   Rus Ordu gazetesi Krasnaya Zvezda'da (Kızıl Yıldız) yayınlanan bir yazıda İstanbul'u çevre felaketlerinden korumak amacıyla, Karadeniz ve Marmara'nın, ikinci bir boğaz ile bağlanması önerisi değerlendirildi. 

   Durmuş'un, daha önce DSP lideri Bülent Ecevit tarafından da ortaya atılan ikinci boğaz fikri, 13 milyonluk İstanbul'un, başta petrol ve petrol ürünleri taşıyan tankerler olmak üzere, Boğazlar'dan bir yıl içerisinde geçiş yapan 50 bin geminin yol açtığı tehlikelerden korunması amacıyla gündeme getirildiği belirtildi.

   Hazar bölgesi petrollerinin taşınması halinde, İstanbul için tehlikelerin daha da büyüyeceğine dikkat çekilen haberde, ''Mühendis Bayram Durmuş, geçiş yapan gemi sayısının 2000 yılında yılda 65 bine ulaşacağına, bu nedenle 45 Km. uzunluğunda, 150 m. genişliğinde ve 20 m. derinliğinde ikinci bir Boğaz'ın yapımına hemen başlanarak 2000 yılında bitirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Projenin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ülkelerinde birlikte finanse edilmesi isteniyor'' denildi. 

   Yüzyıllar önce ünlü Türk Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa'da, Hazar Denizi'ni Karadeniz'e bağlayacak bir kanal açılmasını önermiş ancak, Süveyş, Panama kanalları gibi dev, yapay su geçitlerinin akıllarından bile geçmediği o günlerde bu proje bazı gelişmeler nedeniyle gerçekleştirilememişti.


Milliyet Gazetesi 26 Haziran 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön