25 / 04 / 2024

1997 yılında Turgut Özal'a anıt mezar yapılacakmış!

1997 yılında Turgut Özal'a anıt mezar yapılacakmış!

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Vatan Caddesi'nde bulunan mezarına ''anıt mezar'' yapılmasına 1997 yılında karar verilmiş ve 1997 yılının ''yedek ödenek tertibi''nden 126 milyar 500 milyon lira ayrılması kararlaştırılmış.



1997 yılında Turgut Özal a anıt mezar yapılacakmış!


Özal'ın Anıt mezarı için 126 milyar 


8. Cumhurbaşkanı Özal'a anıt mezar yapılması projesine vize çıktı


ANKARA - MİLLİYET


    ANAYOL hükümeti döneminde Mustafa Taşar'ın girişimeleriyle gündeme gelen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a anıt mezar yapılması projesine Yüksek Planlama Kurulu'ndan (YPK) nihayet vize çıktı.

    Anayol döneminde gündeme getirilen proje, Refahyol hükümeti döneminde Tarım Bakanı Taşar tarafından tekrar gündeme getirilmişti. Taşar'ın girişimleri ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın talimatıyla 1997 yılı yatırım programına alınan anıt mezar projesi, 9 Aralık'taki YPK'da ele alınarak onaylandı.

    YPK'da Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertibinden karşılanmak üzere projeye 126 milyar 500 milyon lira ayrılması kararlaştırıldı. Anıt mezar, Özal'ın 5. ölüm yıldönümü olan 17 Nisan 1998'e kadar bitirilecek.

    İlk kez Anayol döneminde gündeme gelen ''Özal'a Anıt Mezar'' fikri, bu hükümet döneminde Çevre Bakanı olan Mustafa Taşar ve Bayındırlık Bakanı Mustafa Keçeciler'in ortak girişimleri sonucunda projelendirilmişti. Ancak Anayol'un sona ermesinin ardından kurulan Refahyol döneminde proje askıya alındı. Bunun üzerine Taşar, 29 Nisan 1997 tarihinde Refahyol'un Bayındırlık Bakanı Cevat Ayhan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı bir soru önergesi verdi. Ancak yazılı soru önergesi de Anıt Mezar Projesi'nin akıbetine uğradı ve Anasol kuruluna kadar yanıtsız kaldı.

  

Topçu'nun yanıtı


    Anasol kurulduktan sonra Bayındırlık Bakanlığı görevini üstlenen Yaşar Topçu, 21 Temmuz 1997'de Taşar'ın önergesine yanıt verdi. Topçu yanıtında Anıt Mezar'ın 1997 yatırım programına alınması ve ihalesine izin verilmesi için DPT'ye konunun iletildiğini belirtti. Topçu'nun yanıtı üzerin çalışmalarına kaldığı yerden devam eden Taşar, YPK'nın oluşturulmasının ardından projenin gerçekleşmesi için kolları sıvadı. Yılmaz'ın ''takip edip, bitirin'' talimatının ardından YPK'ya sunulan proje, onaylandı.

    Çevre düzenlemesi ve kabristan için 1993'te 1 milyar 620 milyon lira harcanan Özal'ın mezarının etüt, proje ve inşaat bedeli için, YPK'da Maliye Bakanlığı 1997 bütçesinin ''yedek ödenek tertibi''nden 126 milyar 500 milyon lira ayrılması kararlaştırıldı.

    Taşar, Anıt Mezar'ın Özal'ın 5. ölüm yıldönümü olan 17 Nisan 1998'de açılmasını planladıklarını belirterek, açılış törenini de yabancı ülkelerin devlet adamları ve hükümet yöneticilerini davet edeceklerini söyledi.


(1997 yılında Reşat Altın ise 12.220.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 14 Aralık 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön