20 / 04 / 2024

1998 yılında Marmaray ihaleye çıkacakmış!

1998 yılında Marmaray ihaleye çıkacakmış!

1998 yılının Haziran ayında İstanbul'un trafiğini rahatlatacak olan ''Marmaray Projesi'' ihaleye çıkacakmış. 1.2 milyar dolara (308 trilyon 400 milyar lira) mal olacak Tüpgeçitle demiryolu Gebze'den Halkalı'ya kadar uzayacakmış.



1998 yılında Marmaray ihaleye çıkacakmış!


Ulaşımda devrim 


Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, İstanbul'a nefes aldıracak olan 1.2 milyar dolar maliyetli  Marmaray  demiryolu projesini anlattı


Önder YILMAZ- ANKARA


    ULAŞTIRMA Bakanlığı, İstanbul'un kördüğüme dönen ulaşımına bugüne kadar gerçekleştirilmemiş en büyük proje olan ''Marmaray''ı devreye sokarak nefes aldıracak.

    1.2 milyar dolara mal olacak projeyle saatte 100 bin insan taşınacak. Gebze'den başlayıp Halkalı'da sona erecek 76.3 kilometrelik projenin, 63'ü yüzeysel, 1.8'i deniz altında olmak üzere 13.3 kilometresi de tüp geçitten oluşuyor. Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, projeyi ''İstanbul'un ulaşım devrimi'' olarak nitelendiriyor. 

    Avrupa ulaştırma bakanları toplantısına katılan ve Danimarka'yla İsveç'te tüp geçit demiryolu projesi için araştırma ve incelemelerde bulunan Menzir, İstanbul'un trafik sorununu çözmek amacıyla hazırladığı ''Marmaray Demiryolu'' projesini Milliyet'e anlattı.

    Proje, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa topraklarını Boğaz'da demiryolu tüp geçidiyle birleştirecek. Tüp geçitle tamamı 76.3 kilometre olan bu proje Anadolu Yakası'nda Gebze'den başlayacak ve Avrupa'da Halkalı'ya uzanacak. Bu güzergahta deniz tüp geçiti dışındaki 63 kilometrelik yüzeysel bölümde halen kullanılan çift hatlı bir demiryolu bulunuyor. Bu güzergaha bir ek daha eklenerek, kentiçi ulaşımın yoğun saatlerinde kentlerarası yük ve yolculara hizmet verecek. İlk aşamada trenler iki dakikalık aralıklarla işletilerek saatte tek yön 75 bin kişi taşınacak. Sinyalizasyon değişikliğiyle yoğun saatlerde 1.5 dakika aralıklarla saatte tek yön taşınan yolcu sayısı 100 bine çıkarılacak. 

    Başlangıç ve bitiş noktası arasındaki tüp geçit uzunluğu 1.8 kilometresi denizin altında olmak üzere toplam 13.3 kilometre olacak. 


41 istasyonlu Marmaray


    ULAŞIMDA devrim olarak nitelendirilen Marmaray Projesi'nde 4'ü denizin altında olmak üzere 41 istasyon yer alacak.

    Gebze-Halkalı arasındaki 76.3 kilometrelik güzergahtaki 41 istasyondan Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı, Yedikule tüp geçitte yer aldıkları için yerin altında inşa edilecek. Geri kalan 37 istasyonun tümünde otobüs durakları ve otoparklar yapılarak uygun olan istasyonlarda ise kentlerarası yolcu trenlerine, metroya ve deniz otobüslerine aktarma olanağı sağlanacak. 

    Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, projenin maliyetini 650 milyon doları tüp geçit, 600 milyon doları yüzeysel metronun yapımı olmak üzere 1.2 milyar dolar olarak açıkladı. Haziranda ihaleye çıkarmayı planladıklarını vurgulayan Menzir, üst yapının güçlendirilmesi, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve komünikasyon sistemlerinin kurulmasıyla maliyet miktarının 3 milyar doları bulacağını belirtti. Bakan, projeye kaynağın bulacağını ise şöyle açıkladı: ''Yap-işlet-devret modelleri, tekliflere göre uzun vadeli yük getirmeyecek dış krediler veya işletme şeklinde düşünülerek hisseler çıkarılır ve bu senetler satılıp gelir sağlanabilir. Finansman sorunu her halükarda çözümlenebilir.''


(1998 yılında 1 dolar 257.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 31 Mayıs 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön