18 / 04 / 2024

1998 yılında Taksim Cami Projesi, Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyormuş!

1998 yılında Taksim Cami Projesi, Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyormuş!

1998 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ''Taksim Kentsel Tasarı Projesi'' adıyla hazırladığı ve Taksim'e dört minareli cami yapılmasını içeren proje, 1 No'lu Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyormuş.



1998 yılında Taksim Cami Projesi, Anıtlar Kurulu ndan onay bekliyormuş!


Taksim'e cami kurulda


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve Taksim'e dört minareli cami yapılmasını içeren proje, Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyor. Taksim'i yeniden düzenleyen proje 96 milyara ihale edildi.


Arife AVCU - İSTANBUL


    İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim'de cami yapılmasını da içeren ve meydanı yeniden planlayan projesi tamamlanarak İstanbul 1 No'lu Anıtlar Kurulu'na verildi.

    ''Taksim Kentsel Tasarı Projesi'' adıyla hazırlanan ve üç değişik yere cami yapılması önerisini içeren projede, Taksim Gezi Parkı'na dört minareli modern bir cami yapılması öngörüldü.


Cami için 3 alternatif


    Erdoğan'ın Alman Infra Gesellschaft Für Umveltplanung MBP ile Yapı Sağlığı Merkezi firmasına ihale ettiği Taksim Kentsel Tasarı Projesi, İstanbul 1 No'lu Anıtlar Kurulu'nda görüşülmeyi bekliyor. 96 milyar liraya ihale edilen projede, Taksim trafiğinin yer altına alınması, metro istasyonunun bulunduğu meydana büyük otoparklar yapılması ve meydanın yayalaştırılması öneriliyor. Cami yapımı için üç yer alternatifi sunan projede, camilerden biri Erdoğan'ın tercihi olan Taksim Gezi Parkı içinde bulunuyor. Diğerleri ise Cumhuriyet Caddesi çıkışıyla Gezi Parkı arkasında yer alıyor.

    İstanbul 1 No'lu Anıtlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özer Erenman, projenin beş kişilik kurula teslim edildiğini, ancak henüz görüşmek üzere gündeme alınmadığını belirterek şunları söyledi: 

    ''Projenin evrak kaydı yapıldı, ancak sırada başka dosyalar olduğundan görüşmeye alınmadı. Projede ne var bilmiyoruz. Kurul olarak ön yargılı değiliz. Önceden somut bir karar veremeyiz. Kimin teklifi olursa olsun, akademik bilimsel verilerle değerlendirilir. Gelen teklifler de akademik, bilimsel verilere uygunsa olumlu değerlendirilip izin verilir. Haftada 1.5 gün toplanan kurulun gündemi yoğun. Ne zaman görüşüleceği henüz belli değil.''


(1998 yılında Reşat Altın 19.550.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 1 Haziran 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön