20 / 04 / 2024

1998 yılında ''Taksim'e cami'' tartışması tarihe karışmış!

1998 yılında ''Taksim'e cami'' tartışması tarihe karışmış!

1998 yılında Ziraat Bankası, cami yapılması için Vakıflar'a devrettiği Taksim'deki arsasını geri almış. Ziraat Bankası, bir zamanlar otopark olarak kullanılan arsasını ''Ziraat Park'' olarak İstanbulluların hizmetine sunacakmış.



1998 yılında Taksim e cami tartışması tarihe karışmış!


25 yıllık Taksim kavgasına nokta


Ziraat Bankası, cami yapılması için 1980'de Vakıflar'a devrettiği Taksim'deki alanı, Yargıtay kararıyla geri aldı. Banka burayı parka dönüştürecek. 


Vakıflar'dan geri alındı


1970'lerden beri süren ''Taksim'e cami'' tartışması, önceki gün sonuçlanan bir davayla tarihe karıştı. Ziraat Bankası, cami yapımı için 1980'de hükümetin emriyle Vakıflara devrettiği arsasını geri aldı.


Yargıtay'dan kesin karar


Banka, arsanın iadesini sözleşmedeki ''10 yıl içinde inşaatın bitmesi'' hükmüne dayanarak istedi. Bu süre geçtiği halde cami yapılmadığı için 1990'da dava açıldı. Dava Yargıtay kararıyla kesinleşti.


İnşaat talimatı verildi


Bu gelişme üzerine banka dün arsaya, ''ZİRAAT PARK'' adı altında park yapılması kararı aldı. Proje hazırlığına hemen başlandı.


2-3 ay içinde bitecek

Eskiden otopark olarak da kullanılan Taksim’deki alanın bir gezi parkı olarak 2-3 ay içinde İstanbulluların hizmetine sunulacağı bildirildi.


1998 yılında Taksim e cami tartışması tarihe karışmış!


Taksim kavgasına son


1970'li yıllardan beri süren 'Taksim'e cami' tartışması, önceki gün sonuçlanan bir davayla tarihe karıştı. Ziraat Bankası, cami yapımı için 1980'de dönemin hükümetinin emriyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devrettiği arsasını Yargıtay kararıyla geri aldı. Banka buraya 'Ziraat park' kurarak, İstanbullular'a armağan edecek.


   TÜRK siyasetine son yıllarda damgasını vuran, Milli Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubat kararlarını almasının nedenlerinden biri olan 'Taksim'e cami' kavgasına son noktayı yargı koydu. Ziraat Bankası, cami yapılması için 1980'de Vakıflar'a devrettiği Taksim'deki alanı, Yargıtay kararıyla geri aldı. Banka yönetimi de dün, içinde tarihi eserlerin bulunduğu bu arsayı, İstanbulluların yeni dinlenme ve buluşma yeri olacak 'Ziraat Park' yapma kararı aldı.


   70'li yılların başından beri sözü edilen Taksim'e cami için ilk girişim, 1977'de Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki 'Milliyetçi Cephe' hükümeti döneminde yapıldı. Kültür Bakanlığı, Taksim'e cami yapılması için Anıtlar Yüksek Kurulu'na başvurdu. Hükümetin inisiyatifiyle, Ziraat Bankası'na ait Sular İdaresi'nin arkasındaki 1624 metrekarelik arsa, cami yapılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Devir yapılmasına rağmen, arsaya yıllarca cami yapılmadı. Bunun üzerine Ziraat Bankası, devir sözleşmesinde yer alan maddeye dayanılarak, '10 yıl içinde devir amacına uygun kullanılmadığı' gerekçesiyle arsayı geri istedi. İstek yerine getirilmeyince, Banka 1990 yılında dava açtı.

   

   Yetkililer davanın son derece yavaş ilerlediğini, özellikle Refahyol döneminde, İstanbul Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Taksim'e cami' kampanyasını başlatmasından sonra, Banka avukatlarının davaya girmesinin bile engellendiğini belirttiler. Mesut Yılmaz hükümeti kurulduktan sonra ise engelleme kalktı ve banka avukatları davayı yeniden izlemeye başladılar. Selçuk Demiralp'in Genel müdürlüğü sırasında bu davaya özel önem verildi ve Ziraat Bankası'nın deneyimli 4 avukatı sadece bu işle görevlendirildi. Hızlanan yargı süreci sonunda, mahkeme Ziraat Bankası'nı haklı bularak, arsanın iadesine karar verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise karara Yargıtay nezdinde itiraz etti. Yargıtay, 'hakeme gitmeyi' kararlaştırdı. Yargıdaki son aşama olan 'hakem süreci' de önceki gün tamamlandı. Hakem, önceki gün 'Taksim'deki ilgili arsanın Ziraat Bankası'na ait olduğunu' belirleyip, 'aidiyet' kararı verdi. Banka yetkilileri, Ziraat Bankası'nın tüm engellemelere karşın verdiği hukuk savaşının sonuçlandığını, artık arsanın Ziraat Bankası'na ait olduğunu söylediler.


   Kararın kesinleşmesi üzerine, Ziraat Bankası yönetimi dün toplanarak arsanın yeşil alan olarak İstunbulluların hizmetine sunulmasına karar verdi. Karara göre, arsaya 'Ziraat Park' adı verilecek bir park yapılacak. Ziraat Bankası yönetimi, inşaat birimine, 'Arsa üzerinde yer alan tarihi eserleri de göz önüne alarak, dinlenme ve buluşma yeri niteliğinde bir park projesi hazırlanması' talimatını verdi. Yetkililer, proje ve hazırlık aşamasının en kısa sürede tamamlanacağını ve birkaç ay içinde parkın hizmete gireceğini söylediler.


Erdal SAĞLAM


Hürriyet 29 Mayıs 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön