23 / 04 / 2024

1999 Büyükşehir Belediye tesisine yıkım kararı!

1999 Büyükşehir Belediye tesisine yıkım kararı!

1999 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin Küçük Çamlıca Koruluğu'nda yaptırdığı ve işletmesini Beltur'un üstlendiği Küçük Çamlıca Tesisleri, Anıtlar Kurulu'ndan onay alınmadığı gerekçesiyle Kurul tarafından yıkım kararı alınmış.



1999 Büyükşehir Belediye tesisine yıkım kararı!

 

Belediye tesisine yıkım kararı!


Büyükşehir'in yaptırdığı ve işletmesini belediye şirketi Beltur'un üstlendiği Küçük Çamlıca Tesisleri, Anıtlar Kurulu kararınca yıkılacak. Geçen ay açılan tesis iki yılda inşa edildi. Anıtlar Kurulu, tesisin birinci derece doğal sit alanı olan bölgedeki uygulama koşullarına uygun olmadığını ve projenin kendi onayı alınmadan yapıldığını belirtti.


    Ülkede doğa ya da kültür açısından korunması gereken yapıları, bölgeleri tespit ve kontrol etmekle görevli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları (eski adıyla Anıtlar Kurulu) ile, bu kurulları çok yavaş çalıştığı, gönderilen projeleri yıllarca beklettiği için eleştiren Büyükşehir Belediyesi arasındaki çekişme ilginç bir noktaya geldi:


    İstanbul 3 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'nin Çamlıca'da yeni biten sosyal tesislerinin yıkılmasına karar verdi!


    Bulgurlu Mahallesi Küçük Çamlıca Koruluğu'nda inşa edilen Büyükşehir Belediyesi tesisleri 17 ve 18'inci yüzyıl Osmanlı mimarisi esas alınarak tasarlandı. Ahşap karkastan yapılan yapılar bodrumla birlikte iki kat olarak inşa edildi. İnşaat yaklaşık iki yıl sürdü ve geçen ay hizmete başladı. Tesislerin işletmesini, Büyükşehir Belediyesi'nin bu tür tesisleri (örneğin Yıldız Parkı, Emirgan Korusu, Hıp Kasrı vb.) işleten şirketi Beltur üstlendi.


    Büyükşehir Belediyesi bu tesisler için hazırladığı projeyi Anıtlar Kurulu'na sunmuştu. Ancak bir karara bağlanmadan inşaat başladı, tesis bitirildi ve hizmete açıldı.


Temel zaten atılmıştı


    Üç No'lu Koruma Kurulu 1 Temmuz'da projeyi karara bağladı ve tesisin yıkılmasına karar verildi. Gerekçeli kararda şöyle deniliyor: ''...Doğal SİT alanlarındaki uygulama şartları gereklerine uyulmadan, kurulumuzun izni ve onayı olmadan yapılan uygulamalara ilişkin, sonradan kurulumuza sunulan projenin incelenemeyeceğine, yasal sürece uyulmadan yapılan yapıların yıktırılmasına, ilgililer hakkında 2863 sayılı yasanın 65. maddesi gereğince işlem yaptırılmasına karar verildi.''

    

    İşin ilginç yönü, karar 1 Temmuz'da alınmış olmasına rağmen, dün Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve Beltur'u aradığımızda, yetkililerin karardan haberi olmadığı ortaya çıktı.

    

    Karardan telefonumuz üzerine haberdar olan Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürü İshak Dinçer, projenin imar planlarına işletildiğini, kendi dönemlerinden önce başka amaçlarla zaten temellerin atılmış olduğunu söyledi. Mevcut temellerin üzerine yapı çıkıldığından Belediye kurul kararını beklemeye gerek görmedi. Yapılar Belediye tarafından yapılırken, çevre düzenlemesi taşeron bir firmaya ihale edildi. Üsküdar Belediyesi yetkilileri projenin Büyükşehir tarafından yürütüldüğünü, kendilerinin konuyla ilgilerinin olmadığını söylüyor.


Banu TUNA


Hürriyet 16 Temmuz 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön