27 / 04 / 2024

1999 yılında Azeryan Köşkü harabeye dönmüş!

1999 yılında Azeryan Köşkü harabeye dönmüş!

1999 yılında Büyükada'daki iki yüzyıllık Azeryan Köşkü sebebi belirlenemeyen bir yangın sonucu kül olmuş. 1999 Depremi'nde zarar gören köşkün çatı onarımı sırasında çıkan yangını Büyükada İtfaiyesi kontrol altına alamamış.



1999 yılında Azeryan Köşkü harabeye dönmüş!


İki asırlık Azeryan Köşkü çatı onarımı sırasında çıkan yangın sonucunda harabeye döndü


Büyükada'nın canı yandı


Büyükada İtfaiyesi yangını kontrol altına alamayınca çıkarma gemisiyle adaya itfaiye grubu getirildi. İki helikopterin de katıldığı söndürme çalışmalarına karşın tarihi köşk tamamen yandı.


    BÜYÜKADA - Yaklaşık iki yüzyıllık Azeryan Köşkü sebebi belirlenemeyen bir yangın sonucu tamamen kül oldu.


    Büyükada'nın tarihsel dokusunun önemli parçalarından biri sayılan Azeryan Köşkü'nün çatısında önceki gün saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Yangının başladığı sırada çatıda depremden zarar gören bacayı onaran işçiler yangını farkederek müdahale etti, ancak, alevler kısa bir süre sonra tarihi köşkü sardı. Bunun üzerine çalışanlar itfaiyeye haber vererek yardım istedi.


    Birçok filmde, son olarak da Hülya Avşar'ın da oynadığı 'Salkım Hanım'ın Taneleri' filminde, tarihi dokusu nedeyle mekan olarak kullanılan köşkten yükselen alevlere karşı Büyükada İtfaiyesi yetersiz kalınca söndürme çalışmalarına iki helikopter katıldı. Sadabat Çıkarma Gemisi ile adaya diğer itfaiye ekiplerinden 12 kişilik bir söndürme grubu getirildi. Ancak tüm çabalara rağmen tarihi köşk kül olmaktan kurtarılamadı.


    Tekno Limited Şirketi'nin sahibi Orhan Pekin'e ait köşk iki saat süren yangında tamamen yanarak kül oldu. Yangın sırasında köşkte bulunan Burak Pekin ''Çatıda işçiler vardı, ancak, tahminim yangın elektrik kontağından çıkmış olabilir, tabi itfaiye incelemesi nedeni ortaya koyacaktır. Üzgünüz. Ne olacağını bilmiyorum'' dedi. Polis, yangının çıktığı sırada çatıda çalışmakta olan ve isimleri henüz açıklanmayan iki kişiyi ifadeleri için gözaltına aldı. Olayda sabotaj ihtimali olup olmadığının araştırıldığı bildirildi.


Hürriyet 27 Ağustos 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön