23 / 04 / 2024

1999 yılında Galata Kulesi'ne milenyum restorasyonu!

1999 yılında Galata Kulesi'ne milenyum restorasyonu!

1999 yılında Galata Kulesi'nde oluşan çatlaklar aslına uygun bir malzemeyle Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecekmiş. En son 1967 yılında restore edilen tarihi kulenin restorasyonu 200 milyar liraya mal olacakmış.



 1999 yılında Galata Kulesi ne milenyum restorasyonu!


651 yıllık harç ve taşla makyaj


Galata Kulesi'ne milenyum restorasyonu; dıştaki çatlaklar ve doku bozuklukları onarılıyor


Arife Avcu İstanbul


    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürü Yunus Balta, 651 yıllık tarihi Galata Kulesi'nde oluşan çatlakların, aslına uygun bir malzemeyle restore edileceğini, bunun maliyetinin 200 milyar lira olacağını söyledi.

    Balta, Galata Kulesi'nin en son 32 yıl önce tamirat gördüğünü, 1996'da derin çatlakların fark edildiğini, yapılan incelemede kulenin dış yüzey harçlarında ayrışma ve rutubetin getirdiği doku bozukluklarının tespit edildiğini belirtti.

      

1.5 yıl bekledi

     

    Kulenin dış restorasyon projesinin 1.5 yıldır Anıtlar Kurulu'nda bekledikten sonra ihale edilebildiğini anlatan Balta şunları söyledi: "Restorasyonun aslına uygun yapılabilmesi için kulenin gövdesinden alınan taş ve harç örnekleri laboratuvarlarda incelendikten sonra aslına uygun üretildi. Kule için bilgisayarda dizayn edilen iskele kuruldu. Her çatlak üzerinde ayrıntılı çalışma yapılıyor. Dış onarım martta bitirilecek" dedi.

    Balta, belediyenin hazırladığı projeyle Galata Kulesi'nin içine kahvehane, seyir terası ve İstanbul ile ilgili özel koleksiyonların sergileneceği müze yapılacağını kaydetti.


(1999 yılında Reşat Altın 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 15 Aralık 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön