24 / 04 / 2024

1999 yılında Galatasaray, yeni stad için halka açılacakmış!

1999 yılında Galatasaray, yeni stad için halka açılacakmış!

1999 yılında Galatasaray Spor Kulübü, Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapmak istediği, 120 milyon dolara mal olacak, stadın finansmanını borsada hisse senedi satarak karşılamayı planlamış.



1999 yılında Galatasaray, yeni stad için halka açılacakmış!


Galatasaray Eylül'de halka açılıyor


Ali Sami Yen'in yerine yapacağı 120 milyon dolarlık stadının finansmanını borsada hisse senedi satarak karşılamayı planlayan kulüp, Futbol Şirketi kuracak.


Şule Yücebıyık


    İki yıl üst üste şampiyonluğu hiçbir takıma kaptırmayan Galatasaray, bu yıl da ligin galibi olmayı garantiledi. Kulübün, sadece başarılı futbol performansı değil ekonomik yatırımları da dikkati çekiyor. Galatasaray Spor Kulübü, şu anda tüm dikkatini Ali Sami Yen Stadı projesine yoğunlaştırmış durumda. Bilindiği gibi stad, Avrupa standartlarında içinde sinema, restoran gibi tesislerin de bulunacağı dev bir sosyal tesise dönüştürülecek. Yaklaşık 120 milyon dolar gerektiren bu yatırım için uzun süredir finansman aranıyor.

     Galatasaray Genel Sekreteri Sinan Kalpakçıoğlu, bu dev projenin finansmanı için kulübün önümüzdeki günlerde kuracağı "Futbol Şirketi A.Ş" nin eylül ayında halka açılacağını açıkladı.

     Kalpakçıoğlu, halka açılma operasyonunda danışmanlık yapmak üzere dünyanın en büyük yirmi yatırım bankası ile görüştüklerini, yakında birisi üzerinde karar vereceklerini söyledi.

     "Bu bankalar Galatasaray'ı büyük bir heyecanla karşılıyorlar. Halka açılmasında liderlik yapmak için son derece hevesliler" diyen Kalpakçıoğlu, Galatasaray'ın Avrupa'da Manchester United, Milan ve Liverpool gibi takımlarla aynı kulvarda görüldüğünü kaydetti.

     Ali Sami Yen Stadı Projesi'nin tamamlanması halinde kulübe getireceği yıllık gelirin 20 milyon dolar civarında olacağını anlatan Kalpakçıoğlu, kulübün altyapı finansmanı sorunlarını da bu gelirle çözeceklerini ifade etti.

     Galatasaray Kulübü'nün gelirleri ekonomik yatırımların sonucunda 1989'da 3.5 milyon dolardan, 1998 yılında 40 milyon dolara çıktı. Yeni stad açıldığında kulübün yıllık geliri 60 milyon doları bulacak.

     Kalpakçıoğlu, "Galatasaray'ın şirketleşmesi"ne ilişkin eleştirileri şöyle yanıtlıyor; "Kulüpler artık şahısların paralarıyla dönemez. Kendini finanse etmek zorunda. Biz de bunun için şirketler kurabilir, kurulan şirketlere ortak olabiliriz ama asla şirketleşemeyiz. Özel şirket gibi çalışmamız da mümkün değil. Örneğin Galatasaray, basketbol ve voleybol şubelerinden yılda 7 milyon dolar zarar ediyor. Ama ne olursa olsun biz burayı finanse etmek zorundayız. İşimiz önce spor."

     

     Galatasaray'ın diğer yatırımları da son hızla devam ediyor. Küçükçekmece'de kürek, Maslak'ta ise binicilik tesisleri kurulacak. Sefaköy'de ise hipermarket yatırımı devam ediyor.

     Galatasaray markasının kullanıldığı ürünler çeşitlendirilecek. Kalpakçıoğlu, bayrak, flama gibi ürünler üzerinde korsan olarak Galatarasay ismini kullananlara karşı da savaş açtıklarını söyledi.


(1999 yılında 1 dolar 404.000 liraya, Reşat Altın ise 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 28 Mayıs 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön