25 / 04 / 2024

1999 yılında Hyatt Regency Otel satışa çıkarılmış!

1999 yılında Hyatt Regency Otel satışa çıkarılmış!

1999 yılında Japon Kajima Grup'un hem sahibi hem de işletmecisi olduğu Taksim'deki Hyatt Regency Otel satışa çıkarılmış. 44 bin metrekare alanda kurulu olan otele Kajima Grup 45 milyon dolar değer biçmiş.



1999 yılında Hyatt Regency Otel satışa çıkarılmış!


Hyatt Otel satılıyor


Japon Kajima Grup, hem sahibi hem de işletmecisi olduğu İstanbul'daki Hyatt Regency Otel'i satışa çıkardı. Kajima Grup'un 45 milyon dolar (19.1 trilyon lira) değer biçtiği otele Doğuş Holding'in de aralarında bulunduğu altı talip olduğu belirtiliyor.


    Japonlara'a ait İstanbul Taksim'de kurulu Hyatt Regency Otel satışa çıktı. Otelin hem işletmecisi hem de mal sahibi olan Japon Kajima Grup, otele talip olan altı grupla sıkı bir pazarlık sürdürmeye başladı. Hyatt Regency Otel'e Doğuş Holding'e bağlı Antur Turizm'in teklif verdiği ve pazarlığın sürdüğü öğrenildi. Otele teklif verenler arasında Orjin Holding'in de bulunduğu belirtildi.


    1994 yılında işletmeye açılan Hyatt Otel için Kajima'nın 45 milyon dolar (19.1 trilyon lira) değer biçtiği söyleniyor. 2000 yılına kadar otelin işletmesini yapmak üzere sözleşme yapan Kajima Grup, Türkiye stratejisini ise yeniden gözden geçiriyor. 360 oda, değişik suitler, apartman daireleri ve konferans salonları olan Hyatt Otel 44 bin metrekarelik bir alanda kurulu.


İKİ GRUP TETİKTE


    Hyatt Otel'e talip olan Doğuş Holding'e bağlı Antur Turizm yetkilileri konuyla ilgili bir açıklama yapmıyorlar. Antalya Sheraton, Marmaris Grand Azur ve Antur Tatil köyü ile 5 marina sahibi olan Doğuş Holding'in İstanbul'da beş yıldızlı bir otel almayı planladığı ve Hyatt'la çok yakından ilgilendiği söyleniyor. Geçmişte o zamanki adıyla Mövenpick Otel'i satın alan holding, daha sonra bu oteli kumarhane zinciri sahibi Sudi Özkan'a satmıştı.


    Hyatt Otel'e teklif veren ve pazarlık yapan bir başka sürpriz isim ise Orjin Grup. Orjin Deri ismiyle kamuoyunun yakından tanıdığı Orjin Grup ise farklı büyüme stratejisi ile son beş yılın en ilgi çekici grubu.


KAJİMA RAKAMDA ISRARLI


    Türkiye'de sadece tek otelin sahibi ve işletmecisi olan Kajima'nın pazardan çok fazla memnun olmadığı iddia ediliyor. Otelin işletmesini 2000 yılına kadar sürdürecek olan Kajima'nın otel için 40 milyon değer biçtiği ve bunun altındaki teklifleri değerlendirmeye almadığı belirtiliyor. İki yıldır mal sahibi olduğu oteli satmaya çalışan Kajima, altı ay önce otelin satşı için merkezi İngiltere'de bulunan bir emlak şirketi ile anlaştı. Fakat yapılan çalışmadan memnun kalmayan Kajima, iki ay önce oteli kendisi satmaya karar verdi.


    Satışla ilgili bilgi veren Hyatt Regency Otel yetkilisi, ''Konu görüşülüyor. 6 hafta içinde bir karara varılacak. Detay vermemiz mümkün değil'' diyor.


    Hyatt Regency İnternational Ltd. şirketinin Türkiye öyküsü ilginç. Bedrettin Dalan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Elmadağ'da otelin bulunduğu arazi 49 yıllığına armatör Kahraman Sadıkoğlu'na verilmişti. Sadıkoğlu, bu araziyi Kajima Grup'a yüzde 50 ortaklık karşılığında vermişti. Daha sonra iki grup arasında yapılan anlaşmayla Sadıkoğlu, yüzde 50 hissesini satıp otelin işletmeciliğini de yapacak Kajima'ya bırakmıştı.


Meliha OKUR


(1999 yılında 1 dolar 434.000 liraya, Reşat Altın ise 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 7 Temmuz 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön