27 / 04 / 2024

1999 yılında kent nüfusunun yüzde 35'i gecekonduda yaşıyormuş!

1999 yılında kent nüfusunun yüzde 35'i gecekonduda yaşıyormuş!

1999 yılında Milli Emlak'ın hazırladığı ''Gecekondu'' raporuna göre, Türkiye'de kent nüfusunun yüzde 35'i gecekonduda yaşıyormuş. Genel ve yerel seçimlerde hız kazandığı belirtilen gecekondulaşmayı siyasiler teşvik etmiş.



1999 yılında kent nüfusunun yüzde 35 i gecekonduda yaşıyormuş!


Kent nüfusunun yüzde 35'i gecekonduda yaşıyor


Ankara AA


     Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün çalışması Türkiye'de gecekondulaşmanın geldiği boyutu gözler önüne serdi. Çalışmaya göre, kent nüfusunun yüzde 35'i gecekondularda oturuyor. Gecekondularda yaşayan nüfusun 10 milyonu geçtiği belirtilen çalışmada, son 30 yılda 1 milyon 600 bin yeni gecekondu yapıldığı kaydedildi.

     Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nde hazırlanan ''Gecekondu'' raporuna göre, 1966 yılında çıkarılan bir yasayla Türkiye'de gecekondu inşa etmenin kesinlikle yasaklanmasına karşılık, gecekondu yapımı engellenemedi. 

     1960'ların başında 400 bin dolayında olan gecekondu sayısı 1970'li yıllarda 600 bine, 1980'li yıllarda 1 milyon 150 bine, 1990'lı yılların başında 1 milyon 750 bine, son dönemde de 2 milyona ulaştı.

     30 yıl önce 2 milyon 250 bin dolayında kişinin yaşadığı gecekondulardaki toplam nüfusun 10 milyona çıktığı belirtilen rapora göre, kent nüfuslarının yüzde 35'i gecekondularda oturuyor.

     

     ''Siyasiler teşvik etti''

    

     Rapora göre, son 30 yılda sayıları 100 binden 450 bine yükselen Ankara'daki gecekondular, ''belediye kolluk güçlerinin de kayırmasıyla adeta teşvik görürken'', İstanbul'da da gecekondular bir yandan Rami, Kocamustafapaşa, Zeytinburnu, Taşlıtarla, Ümraniye ve Kartal gibi sanayi semtlerinde fabrika civarlarına, bir yandan da denetimden uzak kalan bölgelere kuruldu.

     Gecekondulaşmanın, özellikle milletvekili ve yerel seçimler öncesinde hız kazandığı belirtilen raporda, politikacıların rolünün gecekondu yapımına yeşil ışık yakmakla kalmadığı, bu bölgelerin yol, su, elektrik, kanalizasyon, park, okul, otobüs gibi hizmet gereksinmelerinin de seçim öncesinde tamamlayarak bu tip yapılaşmaları teşvik ettiği belirtildi.

           

 Yüzde 50'si kirada

          

     Rapora göre, kentlerde gecekonduların ortaya çıkmasıyla birlikte gecekondu ticareti de arttı. Yapılan çalışmada, gecekonducuların yalnızca kendileri ve ailelerinin barınması için değil, satmak ya da kiralamak için de gecekondu yapımına giriştiği ortaya çıktı. 

     Raporda, İstanbul ve  Ankara  gibi kentlerde kiralanan gecekondu oranı yüzde 40, hatta 50 düzeylerine ulaştığı belirtildi.


Milliyet 27 Nisan 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön