25 / 04 / 2024

1999 yılında Osmanlı'nın ilk toplu konutunun restorasyonu devam ediyormuş!

1999 yılında Osmanlı'nın ilk toplu konutunun restorasyonu devam ediyormuş!

1999 yılında Osmanlı'nın ilk toplu konut örneği olan Akaretler Sıraevler'in restorasyonu devam ediyormuş. Net Holding tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları 2000 yılında tamamlanacak proje 35 milyon dolara mal olacakmış.



1999 yılında Osmanlı nın ilk toplu konutunun restorasyonu devam ediyormuş!


Osmanlı'nın ilk toplu konutu


Net Holding bünyesinde kurulan Akarnet adlı şirket tarafından, 49 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiralanan tarihi Akaretler Sıra Evleri'nin restorasyonu 2000 yılının sonunda tamamlanacak.


    Beşiktaş'tan Maçka'ya çıkarken Akaretler yokuşunun iki yanını kaplayan binalar, Akaretler Sıra Evleri. Bir tarafı restore edilmiş, bir tarafı ise şimdilik viran durumda olan binalar Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına, gelirden verilecek yüzde karşılığı Net Holding tarafından kiralandı. Net Holding bünyesinde kurulan Akarnet adlı şirket de, Sıra Evleri'nin restorasyonu, daha sonra kiralanması ve akabinde ''Akarnet İşkonutları'' adıyla işletmesi işlerini üstlendi.


    Birinci derecede eski eser özelliği taşıyan evlerin en önemli özelliği Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk toplu konut örneklerinden olması. Sıra Evleri Dolmabahçe Sarayı'nda görevli olan ''Ağalar'' için planlanmış. Sarayın haremağası, kızlarağası, karaağaları, akağaları bu evlerde yaşarmış. İstanbul mimarisinde 19. yüzyılda görülen batı etkisiyle 1875'te Dolmabahçe Sarayı'nın da mimarı olan Sarkis Balyan tarafından inşa edilen Akaretler Sıra Evleri, buna karşın Dolmabahçe Sarayı'nın ihtişamından uzak, son derece mütevazi binalardan oluşuyor. Restorasyonda da orjinaline oldukça sadık kalınıyor. Sadece ısıtma ve elektrik sistemleri gibi güncel malzeme takviye ediliyor.


Her yer belli


    Restorasyon sonrasında hangi bloğun ne amaçla kullanılacağı şimdiden kararlaştırılmış. Eğer bir dairenin cafe olmasına karar verilmişse, siz orayı banka açmak için kiralayamıyorsunuz.


    Örneğin bir blokta sadece restoranlar olacak. Üstelik farklı restoranlar; Meksika, Çin, Fransız restoranı gibi. Başka bir blok da apart-otel olarak tasarlanmış.


    Projenin fikir babası, Sıra Evleri'nin işletmesini üstlenecek olan Akarnet'in de müdürlüğünü yürüten Yüksek Mimar Münir Alpaslan, ‘‘Böyle bir site yaparken, nerenin ne olacağına karar vermezseniz işin içinden çıkamazsınız. Her yer banka veya mağaza veya iş yeri olursa olmaz.'' diyor. Örneğin Sıra Evleri'nin denize en yakın köşesi bir cafe olarak planlandığından, bu binayı isteyen bir banka reddedilmiş.

    

    Projenin toplam maliyeti 35 milyon dolar. Şimdiye kadar 12 milyon dolar harcandı. 15 Ağustos'ta oturmaya hazır hale getirilen binaların A Blok'u toplam 10 milyon dolara mal oldu. 28 bağımsız bölümden oluşan A Blok'un şimdiden 20 binası kiralanmış durumda. 1998'i terkederken Akaretler A Blok'ta sekiz bina alıcı bekliyordu. A Blok'un restorasyonu geçen yılın haziran ayında tamamlandı. Ağustos ayı içinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan sitede uluslararası hukuk danışmanlık şirketleri, bankalar, ofisler ve tam köşesinde de bir cafe var. Bunlar haricinde sitede ayrıca butik, market, bar, otopark, apart otel, fast food dükkanları, kitabevi, Atatürk Müzesi ve sinemalar da olacak.


46 milyar peşin


    Sıra Evleri metrekaresi 21 dolardan kiralanıyor. İnşaatı tamamlanan A Blok'ta binalar 420 veya 800 metrekare. Ödeme planına göre 6 aylık peşin, 3 aylık kira bedeli karşılığında depozito verilmesi gerektiği için, 420 metrekarelik binalar için 25 milyar, 800 metrekarelik binalar için de 46 milyar lirayı, bu binalarda oturmak için peşinen gözden çıkarmanız gerekiyor.

       

    Sıraevler'de şu anda B-C-D bloklarının restorasyonu yapılıyor. 18 ay sonra bu bölüm bitecek ve F ve G bloklarının inşaatına geçilecek. Bütün projenin 2000 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor.


(1999 yılında 1 dolar 316.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 6 Ocak 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön