24 / 04 / 2024

1999 yılında Taksim Meydanı'nda trafik yeraltına inecekmiş!

1999 yılında Taksim Meydanı'nda trafik yeraltına inecekmiş!

1999 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeye göre, Taksim'de yeraltına döner kavşak ile birlikte 3 katlı tünel yapılarak, yaya trafiği ile taşıt trafiği birbirinden ayrılacakmış.



1999 yılında Taksim Meydanı nda trafik yeraltına inecekmiş!


Taksim'e 3 katlı motorlu taşıt tüneli


    YILBAŞINDA hizmete girecek İstanbul Metrosu’nun yolcularına kolaylık sağlanması, yaya trafiği ile taşıt trafiğinin birbirinden ayrılması amacıyla Taksim Meydanı'nda trafik, yeraltına iniyor. Taksim'de bu amaçla yeraltında döner kavşak (Rondo) ile birlikte 3 kat tünel daha oluşturulacak.


    İlk kademede alışveriş merkezi ve yaya geçitleri bulunacak, ikinci kademe tünellerinden otobüsler yararlanacak. Üçüncü kademe tünelleri ise ana trafik ile transit trafik geçişine ayrılacak. En altta yer alan tünellerde de İstanbul Metrosu araçları yol alacak. Meydan üzerinde sadece İETT otobüs durakları kalacak. Çevredeki otopark sorununun çözümü için de Taksim Gezisi altında büyük bir yeraltı otoparkı yapılacak. Rondodan, yeraltı otoparkına gelecek araçlar ile metronun yolcuları, meydan üzerindeki İETT otobüslerine kolaylıkla ulaşılabilecek.


     Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeye göre, Cumhuriyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı’nın kesiştiği noktada, rondo bulunacak. Işık ve hava sağlanması için ortası açık bırakılacak rondoya, 4 yönden açılacak tünellerle ulaşılacak. Cumhuriyet Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi ile Gümüşsuyu yönünden açılacak tünellerden rondoya gelecek taşıtlar, çevresinde dönerek, gitmek istedikleri yöndeki tünele girecekler. Taşıt trafiğinin yeraltına alınmasıyla, İstiklal Caddesi'nden gelen yayalar ile metro ve İETT yolcuları, taşıt trafiği ile karşılaşmadan tarihi meydanda gezebilecekler.

       

     Taşkışla ile Dolapdere arasında açılacak bir diğer tünel, 0-1'e ulaşacak araçların Taksim trafiğine girmeden çevreyoluna çıkmalarına olanak sağlayacak. Elmadağ-Tarlabaşı arasında açılacak başka bir tünel de Şişli-Yenikapı güzergahını izleyen araç trafiğini yeraltına alacak. Taksim Gezisi altında oluşturulacak dev yeraltı otoparkı, çevredeki park sorununa çözüm olacak.


Kemal DİYARBEKİR


Hürriyet 22 Nisan 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön