26 / 04 / 2024

2-B arazilerinde en çok satış Mersin'de yapıldı!

2-B arazilerinde en çok satış Mersin'de yapıldı!

Bakanlık, Mersin’ de 12 bin kişiye yaptığı satıştan 19 milyon lira kazanırken, İstanbul’da 2 bin kişiye yapılan satıştan 65 milyon lira parayı devletin kasasına koydu...



2-B arazilerinin satışından umduğunu bulamayan Maliye Bakanlığı’nın en çok satışı Mersin’de en yüksek geliri de İstanbul’dan elde ettiği ortaya çıktı.Bakanlık, Mersin’de 12 bin kişiye yaptığı satıştan 19 milyon lira kazanırken, İstanbul’da 2 bin kişiye yapılan satıştan 65 milyon lira parayı devletin kasasına koydu


TÜRKİYE’deki 2-B arazilerinin satışından umduğunu bulamayan Maliye Bakanlığı’nın en çok satışı Mersin’de en yüksek geliri de İstanbul’dan elde ettiği ortaya çıktı. Maliye bugüne kadar Mersin’de 12 bin kişiye yaptığı satıştan 19 milyon lira kazanırken, İstanbul’da 2 bin kişiye yapılan satıştan 65 milyon lira parayı devletin kasasına koydu.


İSTANBUL KAZANDIRDI


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in toplam yüzölçümü 2 milyar 496 milyon 828 bin metrekare olan 2-B’lerin satışıyla ilgili bilgilerin detayları ortaya çıktı. Hazine, bugüne kadar ancak 61 bini satılan 2-B’lerin satışından, en çok parayı İstanbul’dan kazandı. Maliye’nin satışlardan 9.8 milyar lira gelir beklediği 2-B taşınmaz sayısı 589 bine ulaşırken, toplam kullanıcı sayısı da 796 bin kişi oldu. Bugüne kadar 2-B’ler için 592 bin 929 kişi satın almak için başvururken, satış yapılan toplam hak sahibi sayısı da 91 bin 289’a ulaştı. Temmuz ayı itibariyle 2-B satışından tahsil edilen toplam bedel de 285 milyon liraya çıktı.


ELAZIĞ’DA HİÇ YOK


Devletin 2 bin 177 kişiye satış yaptığı İstanbul’daki 2-B’lerden 65 milyon 809 milyon lira kazandı. İstanbul’dan sonra en çok para kazandıran şehir 54 milyon lirayla Antalya, 19 milyon lirayla Mersin, 12.5 milyon lirayla Sakarya, 12 milyon lirayla da Balıkesir oldu. Devlet, 2-B taşınmazı bulunan 57 şehirde 4 taşınmazla en az 2-B’ye sahip Elazığ’dan ise hiç gelir elde edemedi.

Antalya’da taşınmaz rekoru

2-B taşınmaz sayısında ise Antalya rekor kırdı. 71 bin 2-B arazisinin bulunduğu Antalya’yı 58 bin taşınmazla İstanbul, 46 bin taşınmazla Sakarya, 45 bin taşınmazla Muğla, 43 bin taşınmazla da Balıkesir izledi. Maliye, birçok kriteri gözönüne alarak taşınmazın piyasadaki gerçek değerini gösterecek şekilde 2-B’lerin rayiç bedelini belirlendi. Orman vasfını yitirmiş Hazine arazileri olarak bilinen 2B’lerin rayiç bedellerinin itiraz ve dava konusu yapılmaması şartı karşısında vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla tespit edilen bedellerin çeşitli açılardan kontrolü sağlandı.


Elektronik kontrol

EMSAL rayiç bedellerin karşılaştırılması amacıyla elektronik ortamda kontrol çalışmaları da yapıldı. Mahalline gidilerek bedellerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı, tutarlılığı ve emsallerine göre farklılık taşıyıp taşımadığı tespit edildi.


Erdinç ÇELİKKAN/ Hürriyet Gazetesi


Geri Dön