19 / 04 / 2024

2000 yılında Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi tamamen yenilenmiş!

2000 yılında Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi tamamen yenilenmiş!

2000 Sultan Abdülmecit tarafından yaptırıldıktan sonra yazlık saray olarak kullanılan Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nin tarihi binası, Sabancı Ailesi'nin yardımı ile orjinaline sadık kalınarak tamamen yenilenmiş.



2000 yılında Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi tamamen yenilenmiş!


Saray hastane 


150 yıl önce yazlık saray olarak kullanılan, giderek viraneye dönen Baltalimanı Kemik Hastanesi, eski görkemine kavuştu


Ayşegül AYDOĞAN


     Sultan Abdülmecit tarafından yaptırıldıktan sonra yazlık saray olarak kullanılan Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nin yıllardır ihmal edilen 150 yıllık binası, yeniden ayağa kalktı.

     Ocak ayında imzalanan protokolle Sabancı Ailesi'nden bir trilyonluk yardım alan hastane, baştan ayağa yenilendi. Yıllardır çivi bile çakılmayan, deprem sonrasında çatısı çöken, rutubetten duvar süslemeleri eriyen hastane, muhteşem bir görünüm kazandı. 

      

Orijinale sadık kalındı

     

     Yapılan onarımların bina ve süslemelerin orijinalini yansıtması için Anıtlar Yüksek Kurulu uzmanlarının da çalıştığı hastanede, vitraylar yenilendi, duvar süslemeleri ortaya çıkarıldı. Avizelerin hikayesi de ilginç. Fransa’nın Nice kentinde Balyan ailesinden alınan orijinal resimlere bakılarak avizeler bire bir tekrar yapıldı.

     Harabeye dönen hastanenin tavanlarında bulunan altın süslemeler de restorasyon sırasında tekrar ortaya çıkarıldı. Üzerleri plastik boyayla örtülen mermer sütunlar temizlendi, sonradan siyaha boyanan tırabzanlar kazınarak eski sırma boyalarına kavuşturuldu. 

      

Baştan yaratıldı

        

     Onarım ve restorasyonları gece gündüz demeden takip eden Başhekim Dr. Ahmet Bicik, sonunda istedikleri sonuca ulaşmaktan mutlu. 

     Hastaların saraya yakıştığını söyleyen Bicik, ''Hastane bakımsızlıktan hem tarihi hem de fiziki özelliklerini kaybetmek üzereydi. Bu yeniden yapılanmayla adeta baştan yaratıldı. Artık hastalar kendilerine yakışır bir hastaneye kavuştu" diye konuştu. 

     Ünlü edebiyatçı Peyami Safa'nın ''9. Hariciye Koğuşu'nu yazdığı, öncesinde Abdülmecit'in ''kahve odası'' olarak kullandığı oda ''Peyami Safa'' koğuşu olarak düzenlendi. 

     Harabe haline gelmesi nedeniyle yıllardır hastalara kapatılmış bir halde bomboş duran oda, seneler sonra kadın hastalar için hizmete açıldı. 

     Başhekim Bicik, kullanılmayan koğuş ve odaların hizmete girmesiyle önceden 120 yatak kapasitesi olan hastanenin, 180 yatağa kavuştuğunu belirtti. 

     

Yeni projeler

      

     Hastaneye ek olarak spastik çocuklara özel bir merkez de yapılacağını anlatan Başhekim Ahmet Bicik, burada hastaların ameliyat edilerek ABD Cornell Üniversitesi'yle haftada dört saat konsültasyon yapılacağını kaydetti. Bicik, hayata geçirmek istedikleri projeler arasında deniz ambulansı ve rehabilitasyon havuzunun da bulunduğunu belirtti.


(2000 yılında Reşat Altın 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 4 Ekim 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön