24 / 04 / 2024

2000 yılında Esma Sultan Yalısı restore edilecekmiş!

2000 yılında Esma Sultan Yalısı restore edilecekmiş!

Ortaköy sahilindeki sadece dış cephesinin duvarları ayakta kalan Esma Sultan Yalısı, 2000 yılında sahibi The Marmara İstanbul Oteli tarafından restore edilecekmiş. Yalının restorasyonu 1.5 milyon dolara gerçekleşecekmiş.



2000 yılında Esma Sultan Yalısı restore edilecekmiş!


Esma Sultan'a yeni çehre


Ortaköy'deki Esma Sultan Yalısı, iç bölümlerde yapılan tadilatla yeni bir görünüm ve kimliğe kavuşturuluyor


     Ortaköy sahilindeki 18'nci Yüzyıl eserlerinden biri olan ve sadece dış cephesinin duvarları ayakta kalan Esma Sultan Yalısı, sahibi The Marmara İstanbul Oteli tarafından restore ediliyor. 1993 yılından bu yana yaz aylarında özel davetlerde kullanılan tarihi yapının içine iki kat yapılacak.


Kurul izin verdi


    2001 sonunda bitirilmesi gereken katlar balo, kokteyl ve yemek salonu olarak kullanılacak.

    1.5 milyon dolar (Yaklaşık 930 milyar lira) harcamayla gerçekleştirilen inşaat için Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan gerekli inşaat izinlerini aldıklarını belirten The Marmara İstanbul Oteli Genel Müdürü Cem Gündeş, Esma Sultan Yalısı'nın sadece yaz aylarında kullanıldığını vurgulayarak, ''Burasını her yıl yaklaşık 75- 90 gün kullanabiliyorduk. Bu yapıyı 365 gün kullanmak istedik. İzinleri alarak inşaata başladık. İlk olarak binanın duvarlarını sağlamlaştırdık. Daha sonra da içine iki kat yapmayı uygun gördük. Bu arada çatısı olmayan yalıya, çatı da yapacağız. Görünümün bozulmaması için de henüz saptamadığımız bazı bölümleri camla kaplayacağı'' dedi.


İnşaata ara verildi


    Yalının içine kat betonunun döküldüğünü ancak yaz davetlerinin başlaması nedeniyle inşaata ara verildiğini anlatan Genel Müdür Gündeş ''Eylül ayında çalışmalar yeniden başlayacak. Ve muhtemelen önümüzdeki yılın sonunda da restorasyonu yapılmış yalıyı hizmete açacağız. Ancak burada her isteyen kişi yemek yiyemeyecek. Çünkü burası sadece topluluklara ve gruplara hizmet verecek'' diye konuştu.


Esma Sultan İstanbul'un en süslü kadınlarındandı


SULTAN Abdülhamit'in kızı olan Esma Sultan, 1778 yılında doğdu. 1792 yılında henüz 14 yaşında Amiral Hüseyin Paşa ile evlendi. Özel yaşamında renkli ve canlı kişiliği ile tanındı. Mevsimlere göre Divanyolu'ndaki sarayında, Çamlıca'daki köşkünde, Ortaköy ve Eyüp'teki yalılarında oturdu. İstanbul'un en şık ve en süslü kadınlarından biri olarak tarihe geçti. Esma Sultan Yalısı'nın projesinin hangi usta mimarın kaleminden çıktığı bilinmiyor. İstanbul'un gösterişli, ama aynı zamanda hüzün dolu yıllarını yansıtan yalı 1762 depreminde hasar gördü ve onarıldı. Esma Sultan'ın ölümünden sonra yalı sessizliğe gömüldü. 1856 yılında bir kıvılcımın başlattığı yangın, yalıya büyük hasar verdi. Dönemin ünlü mimarlarından Balyan, Esma Sultan'ın ölümünden sonra Tırnakçızade Ailesi’nin mülkiyetine geçen yalıyı onardı. 20'nci yüzyılın başında Esma Sultan Yalısı tütün deposu olarak kullanıldı. Daha sonra da kömür deposuna çevrildi. 1972'de geçirdiği yangından sonra yalnızlığa terk edildi. 1992'de The Marmara İstanbul tarafından aslına bağlı kalarak sadece dış duvarları onarıldı.


(2000 yılında 1 dolar 625.000 liraya, Reşat Altın ise 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 7 Temmuz 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön