29 / 03 / 2024

2000 yılında Haliç'ten Piyer Loti'ye teleferik!

2000 yılında Haliç'ten Piyer Loti'ye teleferik!

2000 yılında Eyüp Belediyesi, Haliç kıyısından Piyer Loti tepesine yolcu taşıyacak teleferik için kolları sıvamış. Eyüp Cami'nin arkasından Piyer Loti'ye yerleştirilecek teleferik 145 milyar liraya mal olacakmış.



2000 yılında Haliç ten Piyer Loti ye teleferik!


Haliç'ten Piyer Loti'ye TELEFERİK


Eyüp Cami'nin arkasından Piyer Loti'ye yapılması planlanan teleferiğin maliyeti 145 milyar lira olarak tahmin edildi


    Eyüp Belediyesi, Haliç kıyısından Piyer Loti tepesine yolcu taşıyacak teleferik yapmak amacıyla kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesi ile sit alanı olan bölgede çalışma izni almak için Anıtlar Kurulu'na başvurularını yaptıklarını söyleyen Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, ''Maçka'da zarar eden teleferiğin burada kurulmasını teklif ettik. Bu projeyi ilçe belediyesi olarak biz hayata geçireceğiz. Fakat, kredi alamıyoruz. Turizm noktasındaki bu alanda ulaşımı sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. 

     Eyüp Cami'nin arkasından Piyer Loti'ye yerleştirilmesi düşünülen teleferiğin, 1 milyon 700 bin Fransız Frangı'na (yaklaşık 145 milyar Türk Lirası) mal olması bekleniyor.


Çalışmalar başladı


     Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eyüp'te ünlü Fransız yazar Pierre Loti'nin adını taşıyan tarihi kahve ve çevresinde düzenleme yapıyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onaylı projeler doğrultusunda kamulaştırma işlemleri yapan Büyükşehir Belediyesi, bu alanda on konaklama binası, pansiyon, kafeterya, lokanta, çarşı ve kahve binası inşalarına başladı. 450 milyar liraya mal olacak tesislerin bu yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. 

     Pierre Loti'nin romanlarında ''Eyüp'ün Mukaddes Dağı'' diye söz ettiği tepede bulunan eski eserlerden türbe ve Sübyan Mektebi de restorasyonlar kapsamında. Burasının çevre düzenlemeleri de yapılacak. 


Kaba inşaat bitti


     Haliç'in doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerinin en güzel Piyer Loti'den görüldüğünü, yapacakları düzenlemelerden sonra İstanbullular'ı bu tesislere beklediklerini belirten belediye yetkilileri şunları söyledi:

     ''Açık hava müzesi olan İstanbul'da Eyüp Sultan'ı eski canlılığına kavuşturmak için böyle bir projeye başladık. Haliç'in temizlenmesi çalışmalarıyla birlikte buranın turist akınına uğrayacağını düşünüyoruz. Bu yıl içinde tesisleri açacağız."

     İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam on bin metrekare üzerinde bir alanda bulunan on konaklama tesisinde 84 adet oda yapılması tasarlanıyor. Kaba inşaatları bitmiş binaların dış yüzeylerinin ahşap kaplamaları tamamlanmış durumda. 

     Yeni yapılan binaların alanı dört bin metre kareyi bulurken, altı bin metre kare de yeşil alan olarak bırakılmış.


(2000 yılında Reşat Altın 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 15 Mayıs 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön