19 / 04 / 2024

2000 yılında Orhan Kemal Müzesi açılmış!

2000 yılında Orhan Kemal Müzesi açılmış!

2000 yılında Türk edebiyatının ölümsüz kalemlerinden Orhan Kemal'in adı Cihangir'de kurulan müze ile yaşayacakmış. Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü tarafından satın alınarak müzeye dönüştürülen binada yazara ait eserlerde sergilenecekmiş.



2000 yılında Orhan Kemal Müzesi açılmış!


Evi yoktu ama şimdi müzesi var


Gerçekçi Türk edebiyatının önde gelen ismi Orhan Kemal kendine ait bir eve ancak yaşamının son üç yılında sahip olabilmişti. Oysa şimdi bir müzesi oldu. Hatta sık sık gittiği İkbal Kahvesi bile müzesinin altında yeniden açılıyor.


     ESERLERİNDE güç yaşama koşulları içindeki küçük insanın sorunlarını, yaşama savaşını anlattı. Kendisi de böyle bir yaşamdan geliyordu. Adana'da pamuk işçiliği, dokumacılık, ambar memurluğu yaptı. Cezaevine girdi, daha sonra İstanbul'da sadece kalemiyle geçindi. Gerçekçi Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal, yayımlanmış yaklaşık 40 eseriyle edebiyatımızın yapı taşlarından biri.

     Bütün hayatı güç koşullar içinde geçen ünlü edebiyatçımız, yaşamını daha rahat geçiren ancak bugün ilgisiz bırakılmış bir çok edebiyatçımızın aksine oldukça şanslı. Ailesi başta olmak üzere okurları kendisine sahip çıkıyor çünkü.

     Orhan Kemal, 1970 yılında tedavi için gittiği Sofya'da yaşamını yitirdi ve cenazesi yurda getirilip Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi. Kendine ait evi ise ölümünden ancak üç yıl önce alabilmişti. O da dostlarının ve oğlunun yardımıyla.

     1967 yılında Basınköy'de evi olan ancak kullanamayan Halit Çapın, usta edebiyatçıya bu evi satmayı önermiş. Ancak o kadar parası da yoktur Orhan Kemal'in. Sekiz bin lirayı petrol mühendisi olan büyük oğlu verir ve on bin lira tamamlanarak Çapın'dan ev alınır. Yılların edebiyatçısı ancak yaşamının son üç yılını kendine ait bir evde geçirebilir. Oysa şimdi onun adına bir müze kuruldu. Orhan Kemal'in küçük oğlu Işık Öğütçü, Cihangir'de aldıkları bir binayı onararak Orhan Kemal Müzesi'ne dönüştürdü. Annesi Nuriye Öğütçü'nün sakladığı fotoğraflarla, çeşitli mektuplar ve kullandığı eşyaları şimdi bu müzede edebiyatseverlerin ziyaretine açıldı. Müzenin hemen girişinde açılan kitapçıda ise Orhan Kemal'in bütün eserlerini bulmak mümkün.

     Binanın asıl sürprizi ise Orhan Kemal'in yaşamında büyük bir önemi olan İkbal Kahvesi'nin de orada açılacak olması. Dönemin edebiyatçılarının buluşma merkezi ve Orhan Kemal'in eserlerinin çoğunu kaleme aldığı yer olan İkbal Kahvesi bir tür kültür merkezi görevini de üstlenecek. Orhan Kemal'in eserlerinden uyarlanan filmler gösterilecek ve okuma günleri düzenlenecek.

     Işık Öğütçü müzeyi otuz yıl gecikmeyle hayata geçirişlerinin nedenini ise koşulların ancak oluşabilmesiyle açıklıyor. 1997 yılında satın aldıkları binayı onarıp şimdi müzeye dönüştürebilmişler.

     Işık Öğütçü'nün projeleri Orhan Kemal Müzesi ve İkbal Kahvesi ile sınırlı değil. Bir anıt mezar, Kültür Sitesi ve Orhan Kemal Üniversitesi birer ütopya proje olarak gerçekleştirilmeyi bekliyor.

 

Orhan Kemal Müzesi ve İkbal Kahvesi: Akarsu Cad. No. 32, Cihangir.


İKBAL KAHVESİ AÇILACAK


    Orhan Kemal için bir simge olan İkbal Kahvesi de şimdi müzenin altında hizmete girecek. Ünlü karikatürist Turhan Selçuk, Orhan Kemal için çizdiği karikatürde ''İkbal Kıraathanesini, ikbalini görmeden terk eden büyük romancı Orhan Kemal.'' yazmıştı. İkbal'ine galiba şimdi kavuştu.


Hürriyet 4 Kasım 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön