20 / 04 / 2024

2001 yılında Emlak Bankası tarihe karışmış!

2001 yılında Emlak Bankası tarihe karışmış!

Atatürk'ün talimatları doğrultusunda 1926 yılında Emlak ve Eytam Bankası adıyla kurulan Emlak Bankası'nın bankacılık hayatı 2001 yılında sona ermiş. Birçok projeye imza atan Banka, 405 şubesiyle Ziraat Bankası'na devir edilecekmiş.



2001 yılında Emlak Bankası tarihe karışmış!


Ve Emlakbank da tarihe karıştı


Ziraat Bankası'na devredilerek tasfiyesi öngörülen Emlakbank'ın, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni sona erdi. Emlakbank'ın 405 şubesi, pazartesi gününden itibaren Ziraat Bankası bünyesinde faaliyetine devam edecek.


     EMLAK Bankası'nın Ziraat Bankası'na devir işlemleri başladı. Yapılan protokol çerçevesinde, Emlak Bankası'nın aktif ve pasiflerinin Ziraat Bankası'na devrinin tamamlanmasıyla birlikte, Emlakbank'ın bankacılık hayatı da son buldu. Aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin 9'uncu büyük bankası olan Emlakbank'ın, 2'si yurtdışında 405 şubesinin tamamı, 1.290 şubeli Ziraat Bankası bünyesinde faaliyetlerine devam edecek. Şube bilançoları hazırlanıp, mal varlıkları tespit edilirken, çalışmalar için hafta sonunda mesai yapılacak. Böylece Emlakbank şubeleri haftaya Ziraat Bankası şubesi olarak başlayacak.

    

    BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) dün bir açıklama yaparak Emlak Bankası'nın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin sona erdiğini bildirdi. Emlakbank Genel Müdürlüğü'nce  şubelere gönderilen yazıyla da pazartesi gününden itibaren Emlakbank şubelerinin Ziraat Bankası adına tasdik edilen yeni defterlerini kullanmaları istendi. Genel Müdür Vekili Coşkun Özek ve Genel Müdür Yardımcısı Duray Şimşek imzalarıyla şubelere gönderilen yazıda, ''hazırlıkların yapılarak, sağlıklı bir birleştirme oluşturmanın gerektiği tüm iş ve işlemlerin ivedilikle sonuçlandırılmasının önemi'' vurgulandı. Bu arada Ziraat Bankası'da şubelerine konuyla ilgili bir yazı gönderdi. Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Kadir Günay ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlıoğlu imzalı yazıda, devralınacak Emlakbank Genel Müdürlüğü ve şubeleriyle işlemlere yer verildi. Buna göre, devir işlemlerinin tamamlanmasından sonraki iş günü Emlak Bankası şubeleri, Ziraat Bankası şubeleri olarak faaliyetlerini sürdürecek. İki banka şubeleri arasında başlayan devir işlemleriyle birlikte Emlakbank şubelerine, ad değişikliği için tabela ölçümlerinin alındığı da gözlendi. Devir sırasında Emlakbank şubelerce yapılacak işlemler şöyle: 


Emlakbank ismi silinerek veya kapatılarak, ''T.C. Ziraat Bankası A.Ş ... Emlak Şubesi'' olarak değiştirilecek.


İkinci bir talimata kadar çek karnesi verilmeyecek.


Tüm işlemlerde yeni unvan taşıyan damga kullanılacak.


Bilgisayar sistemi, bankanın matbaalarına uygun hale getirilinceye kadar, eski matbaalar kullanılacak.


İkinci bir talimata kadar her türlü kredi kullandırımı durdurulacak.


Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili kanuna göre devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından Emlakbank'ın tasfiyesi gündeme gelecek. 


75 yıllık banka


''Halkın inşaat teşebbüslerini desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak'' amacıyla Atatürk'ün talimatları doğrultusunda kurulan banka, 3 Haziran 1926 yılında 20 milyon lira sermaye ile kuruldu.


Bankanın adı, yeinden yapılanma kapsamında 1 Eylül 1946 tarihinde Türkiye Emlak Kredi Bankası Anonim Ortaklığı'na dönüştü. Bu değişiklikle birlikte sermayesi 110 milyon liraya yükseldi.


Banka uzun yıllar Türkiye'nin gerek konut gerekse ticari bankacılık sektöründe etkin oldu. Bu dönemin en önemli uygulamaları arasında Ataköy, Mimaroba, Sinanoba, Bahçeşehir, Elvankent, Ataşehir, Mavişehir, Mutlukent gibi konutların yanı sıra Merkez Bankası Binası'nı, Milli Savunma Bakanlığı konutlarını ve TBMM lojmanlarını saymak mümkün.


1988 yılında Buğday Bankası A.Ş. ile Türk Ekspres A.Ş.'nin birleşmesiyle  oluşan Anadolu Bankası ile birleşince bankanın adı bu kez de Türkiye Emlak Bankası olarak değişti. 1992 yılında da Denizcilik Bankası, Emlak Bankası'na devredildi.


Emlak Bankası, 1988 yılından bu yana bankacılıktan ve inşaat işlerindeki başarısından daha çok yolsuzluk ve genel müdürleriyle gündeme geldi. Bankanın o tarihten bu yana 9 müdürü mahkemelik oldu. Siyasilerin gözdesi olan Emlakbank, 2000 yılı itibariyla özkaynaklarını tamamen yitirmiş bir bankaya dönüştü. 


(2001 yılında Reşat Altın 87.800.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 7 Temmuz 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön